«COVID-toe»: Το νέο σύμπτωμα που παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό

Το πώς εκδηλώνεται η νέα μόλυνση από τον κορονοϊό παραμένει μυστήριο για ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στον οργανισμό. Νέες μελέτες δείχνουν την παρουσία ενός νέου συμπτώματος, που αυτή τη φορά επηρεάζει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Πολλοί ασθενείς έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ακόμη και πέντε μήνες μετά την επούλωση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology, το σύμπτωμα του COVID-19 που επηρεάζει τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών έχει ονομαστεί «COVID-toe». Εκδηλώνεται με την εμφάνιση εξανθημάτων παρόμοια με κνίδωση ή ιλαρά στα δάχτυλα. Οι γιατροί που μελέτησαν το φαινόμενο εξήγησαν ότι παρατηρήθηκαν και οιδήματα ή φουσκάλες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις όπου η παρουσία τους διατηρήθηκε για τέσσερις έως πέντε μήνες. Οι ειδικοί που ανακάλυψαν αυτή την επίδραση του COVID-19 έχουν κάνει ρυθμίσεις ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να το αναγνωρίσει επίσημα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ιατρικά έγγραφα περισσότερων από 1.000 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με νόσο COVID-19 σε 39 χώρες, βρίσκοντας έτσι τo «δάχτυλο του COVID». Η παρουσία εξανθημάτων στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί να εξηγηθεί από τις φλεγμονώδεις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο οργανισμό, μετά τη μόλυνση με τον νέο κορονοϊό.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος