Covid-19: NASA και ESA χρηματοδοτούν προτάσεις για έρευνα και δίνουν πρόσβαση στους δορυφόρους τους

Η NASA και ο ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) αναζητούν προτάσεις για έρευνα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19. Παράλληλα, προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στους δορυφόρους τους σε επιχειρήσεις ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες τους που σχετίζονται με την πανδημία. Άλλωστε, οι δύο οργανισμοί διαθέτουν έναν στόλο επικοινωνιών, συστημάτων πλοήγησης και δορυφόρων γεωσκόπησης που θα μπορούσαν να συμβάλλουν με καινοτόμους τρόπους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο ESA δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο ειδικού πρότζεκτ με τίτλο «Η απάντηση του Διαστήματος στην επιδημία COVID-19», σε συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός αναζητά προτάσεις που χρησιμοποιούν διαστημικά εργαλεία, όπως είναι οι επικοινωνίες, τα συστήματα πλοήγησης και δορυφόροι γεωσκόπησης, για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία.

«Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτύξουν τις ιδέες τους για να ανταποκριθούν στην τρέχουσα κρίση, αποδεικνύοντας έτσι τη συμβολή που μπορεί να προσφέρει το Διάστημα σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε η Μαγκαλί Βεσσιέ, διευθύντρια τηλεπικοινωνιών του ESA.

Οι επιλεγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες θα έχουν, εκτός από την ελεύθερη χρήση δορυφόρων, και χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες μπορούν να υποβάλλουν ένα προσχέδιο έως τις 20 Απριλίου. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα έχει στη συνέχεια μία εβδομάδα για να εξετάσει τις προτάσεις και να επιλέξει τις εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να υποβάλλουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους έως τις 14 Μαΐου.

Για την παρούσα πρόσκληση οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν την έδρα τους σε ένα από τα ακόλουθα κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η NASA από την άλλη, είναι ειδική στα συστήματα επιβίωσης λόγω της εμπειρίας που έχει αποκομίσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και στις εφαρμογές τηλεϊατρικής και στα μοντέλα διάδοσης της νόσου. Για αυτόν τον λόγο, ζήτησε από τους υπαλλήλους της, μέσω μιας νέας εσωτερικής ψηφιακής πλατφόρμας (NASA @ WORK), να υποβάλλουν ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Για περισσότερα από 60 χρόνια, η NASA έχει αντιμετωπίσει μια σειρά μοναδικών προκλήσεων. Τώρα, ο οργανισμός προσπαθεί να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις δυνατότητές του, ώστε να βοηθήσει με την πρωτοφανή πρόκληση του κορονοϊού», δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA, προσθέτοντας ότι «ο οργανισμός αξιοποιεί τις γνώσεις και τη δημιουργικότητα του εργατικού της δυναμικού».

Σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο και άλλες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, η NASA εστιάζει σε τρεις τομείς στους οποίους θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει τη σημαντικότερη διαφορά: στον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό, τους αναπνευστήρες και την πρόβλεψη της εξάπλωσης και του αντίκτυπου του κορονοϊού.

Εξοπλισμός ατομικής προστασίας (PPE) – Η NASA αναζητά ιδέες για την ανάπτυξη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες, αναπνευστήρες και γάντια, που θα παρέχει στους νοσηλευτές που τα χρειάζονται. Ο οργανισμός αναζητά και νέες προσεγγίσεις για την αποστείρωση ή την αναμόρφωση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας, για τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν προστατευτικό εξοπλισμό.

Αναπνευστήρες – Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αναπνευστήρων που χρειάζονται οι ασθενείς του COVID-19, η NASA αναζητά ιδέες για απλά και καινοτόμα σχέδια τα οποία θα μπορούν να κατασκευαστούν και να παραδοθούν άμεσα στα νοσοκομεία.

Προβλέψεις – Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα της και άλλες πληροφορίες, η NASA ελπίζει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και να προβλέψει ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με την υπηρεσία. Για αυτό το λόγο, προσφέρει πρόσβαση στους υπερυπολογιστές της σε ερευνητές που εργάζονται σε θεραπείες και εμβόλια για τον Covid -19.

Παράλληλα, το Τμήμα Επιστημών της Γης της NASA αναζητά προτάσεις για καινοτόμες χρήσεις των δορυφορικών δεδομένων της για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, οικονομικών και / ή κοινωνικών επιπτώσεων από τον COVID-19. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός ενδιαφέρεται για προτάσεις που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στις δραστηριότητες των ανθρώπων που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας, έχουν επηρεάσει το περιβάλλον της Γης, καθώς και εκείνες που καταδεικνύουν πώς η NASA και τα σχετικά δεδομένα τηλεπισκόπησης μπορούν να αναδείξουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται ή μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη δημόσιων και ιδιωτικών αποφάσεων.

ΠΗΓΗ: Sciencesetavenir, Space, SpaceNews

 

 

 

 

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ