COP28: Στο επίκεντρο οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιταχύνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη τον χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας. Θα μπορούσε η τεχνολογία αυτή να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Η τεχνητή νοημοσύνη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην COP28, τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες και τους ερευνητές που συμμετέχουν, η ταχέως βελτιούμενη τεχνολογία θα μπορούσε να επιταχύνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στην άνοδο της θερμοκρασίας. Επισήμαναν ωστόσο το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα Ηνωμένα Έθνη και η Microsoft αναπτύσσουν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αξιολόγηση της προόδου στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Άλλες επιστημονικές ομάδες αναφέρθηκαν σε μελέτες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στη μεταποίηση και την παραγωγή τροφίμων, να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να εξισορροπήσει τα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε έκθεσή τους, αξιωματούχοι της Google και της Boston Consulting Group προβλέπουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό έως και του 1/10 όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Σάνταλοου, πρώην αξιωματούχο του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δημοσιοποίησε έναν σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτής. Σε συνέντευξή του, ο Σάνταλοου δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει την ανακάλυψη και το σχεδιασμό νέων υλικών για ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, όπως οι προηγμένες μπαταρίες.

«Όταν ο Τόμας Έντισον εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα δοκίμασε διάφορα μέταλλα για να δει πώς αντιδρούν στα ηλεκτρικά φορτία και του πήρε μήνες να εντοπίσει τις καλύτερες επιλογές», είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα, χάρη στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούμε να δοκιμάσουμε εκατομμύρια διαφορετικές επιλογές σε ένα δευτερόλεπτο και να καταλάβουμε τι είναι ρεαλιστικά δυνατό ώστε να επιταχύνουμε γρήγορα τον ρυθμό της καινοτομίας», εξήγησε.

Στελέχη επιχειρήσεων δήλωσαν ότι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, οι εταιρείες τους στέλνουν ειδοποιήσεις σε ανθρώπους που κινδυνεύουν από πλημμύρες και συμβουλές σε αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες πλήττονται από την ξηρασία.

Ωστόσο, οι ερευνητές της COP28 ανησυχούν ότι η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για τη λειτουργία των προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι τεράστια. Αυτό θα εκτόξευε τις εκπομπές στα ύψη και θα επιδείνωνε την κλιματική κρίση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο εκτίμησε ότι μέχρι το 2027 οι υπολογιστές που τρέχουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να καταναλώνουν από 85 έως 134 τεραβατώρες (Twh) ετησίως. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση της Αργεντινής, των Κάτω Χωρών και της Σουηδίας.

Μελέτη της Boston Consulting Group για λογαριασμό της Google διαπίστωσε επίσης ότι η τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτούσε κατά πάσα πιθανότητα τεράστιες ποσότητες νερού και θα παρήγαγε αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές και οι εκπρόσωποι της Google ελπίζουν ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης θα υπερέβαιναν τη σημαντική χρήση ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία της.

«Εστιάζουμε στο κλίμα και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η Κέιτ Μπραντ, επικεφαλής υπεύθυνη βιωσιμότητας της Google και πρώην υπεύθυνη βιωσιμότητας στον Λευκό Οίκο το 2014.

«Η μεγάλη συζήτηση στο Ντουμπάι είναι ο παγκόσμιος απολογισμός», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην προσπάθεια μέτρησης των κλιματικών προσπάθειών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Δεν είμαστε σε καλό δρόμο και πρέπει να τις μειώσουμε κατά 43% έως το 2030. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επιταχυντή», πρόσθεσε.

Η Μπραντ αναφέρθηκε στο Project Greenlight, το ερευνητικό πρότζεκτ της Google που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζεται με διάφορες πόλεις για να τις βοηθήσει να βελτιώσουν τη ροή της κυκλοφορίας και συνεπώς τις εκπομπές ρύπων. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, οι μηχανικοί μπορούν να αναλύσουν καλύτερα και να προσαρμόσουν την αλληλουχία και τα μοτίβα των φωτεινών σηματοδοτών.

«Δεν είναι μόνο ενοχλητικό να κάθεσαι ακινητοποιημένος στο κόκκινο φανάρι, αλλά είναι πραγματικά κακό για το περιβάλλον και την ποιότητα του αέρα», είπε η Μπραντ.

Η IBM, η οποία επίσης συμμετέχει στην COP28, ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη NASA, για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου καιρού που θα προβλέπει μελλοντικά καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση σχετικά με τις πιθανές θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στο περιβάλλον συνεχίζεται μεταξύ αναλυτών, περιβαλλοντολόγων και μελλοντολόγων. Τον Οκτώβριο, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ντουμπάι, ο Στιούαρτ Ράσελ, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, αναφέρθηκε στον «ακτιβισμό της τεχνητής νοημοσύνης».

«Μπορεί να βοηθήσει λίγο», είχε δηλώσει τότε, αναφερόμενος στη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να βρει συγκεκριμένες λύσεις για το κλίμα. «Όμως το κλίμα είναι πραγματικά ένα πρόβλημα συλλογικής δράσης. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν το κάνουμε», είχε τονίσει ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ, The National News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος