«Χόρεψε το Διδακτορικό σου»: Όταν η επιστήμη συναντά τον χορό

Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science» υποστηρίζει έναν πρωτότυπο διεθνή διαγωνισμό με τίτλο «Χόρεψε το Διδακτορικό σου» («Dance Your Ph.D»), με σκοπό να δώσει στους νέους ερευνητές την ευκαιρία να εξηγήσουν το θέμα των σπουδών τους στο ευρύ κοινό, μέσα από τον χορό. Στο διαγωνισμό αυτό, μπορεί να συμμετέχει κάθε κάτοχος διδακτορικού ή όποιος ήδη εργάζεται για να αποκτήσει ένα ανώτατο τίτλο στις θετικές επιστήμες, από οποιαδήποτε χώρα.

Στον φετινό διαγωνισμό που διοργανώνεται για 14η χρονιά, το πρώτο βραβείο κέρδισαν τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία. Στο βίντεο τους εξηγούν πώς οι ομάδες ατόμων κολλάνε μεταξύ τους για να σχηματίσουν τα σύννεφα στον ουρανό. Η ομάδα χρησιμοποίησε drones και μια πράσινη οθόνη για να αναπαραστήσει, μέσω της χορογραφίας, τα μόρια νέφους που περιστρέφονται, συγκρούονται και κολλάνε μεταξύ τους. «Ο κύριος στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι η επιστήμη μπορεί να είναι διασκεδαστική, αστεία και συναρπαστική», λέει ο νικητής του διαγωνισμού Jakub Kubečka.

Η πανδημία COVID-19 δυσκόλεψε τους συμμετέχοντες. Η φινλανδική ομάδα γύρισε το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο σε εξωτερικούς χώρους ή σε άδεια εργαστήρια και οι χορευτές που αναπαριστούσαν τα μόρια βιντεοσκοπήθηκαν ξεχωριστά. Την χορογραφία την εμπνεύστηκε τόσο από τη Βελγίδα καλλιτέχνη Anne Teresa de Keersmaeker όσο και από τους ανατρεπτικούς Αμερικανούς κωμικούς Tim Heidecker και Eric Wareheim.

Η ομάδα κέρδισε επίσης και το βραβείο στην κατηγορία της Φυσικής, αξίας 2.000 δολαρίων. Η κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν προηγούμενοι νικητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες, απένειμε χρηματικά βραβεία αξίας 750 δολαρίων στις κατηγορίες Χημεία, Βιολογία και Κοινωνικές Επιστήμες. Επίσης, φέτος θεσπίστηκε μια νέα κατηγορία αφιερωμένη στην πανδημία της COVID-19 η οποία έχει το δικό της χρηματικό βραβείο αξίας 500 δολαρίων. Νικήτρια σε αυτή την κατηγορία, στέφθηκε η Heather Masson-Forsythe από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Η φοιτήτρια αναζητά νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τον SARS-CoV-2 και να σταματήσουν την αναπαραγωγή του.

Στην χορογραφία της, «μεταμορφώνεται» σε διαφορετικές πρωτεΐνες του ιού, περιστρέφεται και κινείται ακανόνιστα. Η νεαρή επιστήμονας κάνει μαθήματα χορού από τα δέκα της χρόνια. «Έπρεπε να σκεφτώ την κίνηση αυτών των πρωτεϊνών του ιού που μελετώ καθημερινά, αλλά δεν μπορώ να δω», λέει η Masson-Forsythe.

ΠΗΓΗ: Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος