ChatGPT: Η “απάντηση” της Meta με το LLaMA

Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, παρουσίασε την Παρασκευή τη δική της εκδοχή της τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται πίσω από εφαρμογές όπως το ChatGPT

Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, παρουσίασε την Παρασκευή τη δική της εκδοχή της τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται πίσω από εφαρμογές όπως το ChatGPT, λέγοντας ότι θα δώσει πρόσβαση σε ερευνητές για να βρουν λύσεις για τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας.

Η Meta περιέγραψε τη δική της τεχνητή νοημοσύνη, που ονομάζεται LLaMA, ως ένα “μικρότερο, πιο αποδοτικό” μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για να “βοηθήσει τους ερευνητές να προωθήσουν το έργο τους“, σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συγκαλυμμένη κριτική στην απόφαση της Microsoft να διαθέσει ευρέως την τεχνολογία, κρατώντας παράλληλα μυστικό τον κώδικα προγραμματισμού.

Το ChatGPT που υποστηρίζεται από τη Microsoft έχει κατακτήσει τον κόσμο με την ικανότητά του να παράγει λεπτοδουλεμένα κείμενα, όπως δοκίμια ή ποιήματα, μέσα σε δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία γνωστή ως LLM. Το LLM αποτελεί μέρος ενός πεδίου γνωστού ως generative AI που περιλαμβάνει επίσης την ικανότητα να εκτελεί εικόνες, σχέδια ή κώδικα προγραμματισμού σχεδόν ακαριαία μετά από ένα απλό αίτημα.

Η Microsoft εμβαθύνει τη συνεργασία της με την OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT, και νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία θα ενσωματωθεί στη μηχανή αναζήτησης Bing καθώς και στο πρόγραμμα περιήγησης Edge. Η Google, βλέποντας μια ξαφνική απειλή για την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησής της, ανακοίνωσε γρήγορα ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα τη δική της τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή ως Bard.

Όμως, αναφορές για ενοχλητικές ανταλλαγές με το chatbot Bing της Microsoft – συμπεριλαμβανομένου του ότι εκτόξευε απειλές και μιλούσε για επιθυμίες να κλέψει πυρηνικό κώδικα – έγιναν viral, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η τεχνολογία δεν ήταν έτοιμη. Η Meta δήλωσε ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα αν οι ερευνητές είχαν καλύτερη πρόσβαση στην ακριβή τεχνολογία.

Η ενδελεχής έρευνα “παραμένει περιορισμένη λόγω των πόρων που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την εκτέλεση τόσο μεγάλων μοντέλων“, δήλωσε η εταιρεία. Αυτό εμπόδιζε τις προσπάθειες “για τη βελτίωση της ευρωστίας τους και τον μετριασμό γνωστών προβλημάτων, όπως η μεροληψία, η τοξικότητα και η πιθανότητα παραγωγής παραπληροφόρησης“, δήλωσε η Meta.

Η OpenAI και η Microsoft περιορίζουν αυστηρά την πρόσβαση στην τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τα chatbots τους, προκαλώντας επικρίσεις ότι επιλέγουν τα πιθανά κέρδη αντί της ταχύτερης βελτίωσης της τεχνολογίας για την κοινωνία. “Με την κοινή χρήση του κώδικα για το LLaMA, άλλοι ερευνητές μπορούν ευκολότερα να δοκιμάσουν νέες προσεγγίσεις για τον περιορισμό ή την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων“, δήλωσε η Meta.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος