Χάκερς χρησιμοποιούν χάρτες του κορονοϊού για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού

Πολλοί χρήστες παρακολουθούν καθημερινά χάρτες που χαρτογραφούν την πορεία και τον τρόπο με τον οποίον ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλον τον πλανήτη, όπως αυτός που δημιούργησε το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Οι χάκερς, εκμεταλλευόμενοι το φόβο των πολιτών, δημιουργούν ψεύτικους χάρτες κι επιτίθενται στους υπολογιστές των χρηστών, μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού (malware), που ονομάζεται AZORult.

Ο ερευνητής σε θέματα κυβερνοασφάλειας Σάι Αλφάσι από το Reason Labs, ανακάλυψε ότι οι χάκερς δημιουργούν ψευδείς χάρτες του κορονοϊού με σκοπό να κλέψουν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών, όπως όνομα, κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία πιστωτικών καρτών κι άλλα δεδομένα που υπάρχουν αποθηκευμένα στο πρόγραμμα περιήγησης (browser).

Το κακόβουλο λογισμικό ζητά από τους χρήστες να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν μία εφαρμογή για να παραμένουν ενήμεροι ανά πάσα στιγμή. Όμως, η εφαρμογή δεν χρειάζεται καν να εγκατασταθεί με το λογισμικό για να μολύνει και αφορά, για την ώρα, μόνο συσκευές με λειτουργικό σύστημα Windows. Ο Αλφάσι όμως αναμένει σύντομα ότι το κακόβουλο λογισμικό θα μπορεί να επιτεθεί και στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα.

«Όσο ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, θα έχουμε όλο και περισσότερες εφαρμογές και τεχνολογίες για την παρακολούθησή του και πιθανότατα θα δούμε αύξηση των παραλλαγών κακόβουλων λογισμικών στο προσεχές μέλλον», εξηγεί ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: Futurism

 

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ