CES 2023: Τεχνητή νοημοσύνη, «έξυπνη» υγεία και metaverse κυριαρχούν στη φετινή τεχνολογική έκθεση

Array

Ξεκίνησε σήμερα (5/1) η CES 2023, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο που διεξάγεται στο Λας Βέγκας, με ιδιόμορφα ρομπότ, «έξυπνες» συσκευές υγείας και πολλά παράξενα gadget.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η φετινή έκθεση – η οποία θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου – θα προσελκύσει περίπου 100.000 επισκέπτες.

Το θέμα φέτος είναι η ανθρώπινη ασφάλεια, με έμφαση στις καινοτομίες που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τον καθαρό αέρα, το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα.

CES 2023: Τεχνητή νοημοσύνη, «έξυπνη» υγεία και metaverse κυριαρχούν στη φετινή τεχνολογική έκθεση
(Robyn BECK / AFP)

Ανιχνευτής ιών σε μέγεθος τσέπης

Πολλές συσκευές που παρουσιάστηκαν διαθέτουν ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως ο οικιακός απινιδωτής της γαλλικής νεοφυούς εταιρείας Lifeaz και ο αναλυτής αναπνοής σε μέγεθος τσέπης που ανιχνεύει τον Covid-19, τον RSV και τη γρίπη, σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

«Φυσάτε δύο φορές στη συσκευή και λαμβάνετε ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα μέσω μιας κόκκινης θετικής ή πράσινης αρνητικής λυχνίας LED στο μπροστινό μέρος της συσκευή», δήλωσε στο Euronews η Ντέινα Γκάρτνερ, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Opteev Technologies που ανέπτυξε το ViraWarn, όπως ονομάζεται η συσκευή.

CES 2023: Τεχνητή νοημοσύνη, «έξυπνη» υγεία και metaverse κυριαρχούν στη φετινή τεχνολογική έκθεση
(Opteev Technologies)

Το ViraWarn, το οποίο αναμένει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), είναι επαναχρησιμοποιήσιμο. Το μόνο που απαιτείται, είναι η αλλαγή του φυσιγγίου του βιοαισθητήρα κάθε δύο εβδομάδες. Η εταιρεία στοχεύει να κοστολογήσει τη συσκευή στα 99 δολάρια (93 ευρώ).

Μetaverse

Το metaverse είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που κυριαρχεί στην CES 2023, με πολλές εταιρείες να παρουσιάζουν τα νέα τους εγχειρήματα στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.

Η νεοσύστατη εταιρεία OVR Technology, παρουσίασε ακουστικά που δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα οσμής στο metaverse, κάτι που θα μπορούσε να έχει εφαρμογές και πέρα από τα παιχνίδια, για παράδειγμα στην υγεία και την ευεξία.

Οι δημιουργοί του Roybi, ενός ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που παρέχει μαθήματα STEM και γλώσσας, και απευθύνεται σε παιδιά, επιχειρούν να μπουν στο metaverse με το RoybiVerse, έναν εικονικό εκπαιδευτικό κόσμο. Εκεί, οι χρήστες μπορούν μάθουν για τους δεινόσαυρους ή να περπατήσουν στην εικονική βιβλιοθήκη και να διαλέξουν ένα βιβλίο για να το διαβάσουν. Το RoybiVerse αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2023.

CES 2023: Τεχνητή νοημοσύνη, «έξυπνη» υγεία και metaverse κυριαρχούν στη φετινή τεχνολογική έκθεση
(RoybiVerse)

Ένα κολάρο που ανιχνεύει την φυσική κατάσταση του σκύλου σας

Αν αναρωτιέστε τι κάνει ο σκύλος σας όταν δεν είστε στο σπίτι, η γαλλική startup Invoxia έχει ένα προϊόν για εσάς. Το «έξυπνo» κολάρο παρακολουθεί τη δραστηριότητα και τον ύπνο του κατοικίδιου ζώου σας και στέλνει τα δεδομένα στο τηλέφωνό σας.

Η τελευταία έκδοση που παρουσιάστηκε στην CES, η οποία διαθέτει ανιχνευτή GPS, περιλαμβάνει πιο προηγμένη παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς του σκύλου.

Ένα διαισθητικό σύστημα πλοήγησης

Η εταιρεία Loovic με έδρα την Ιαπωνία ανέπτυξε μια συσκευή για να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να πλοηγηθούν καθώς περπατούν. Η συσκευή που φοριέται γύρω από το λαιμό χρησιμοποιεί ήχους και δονήσεις για να καθοδηγήσει τους χρήστες στους προορισμούς τους.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Loovic, Τόρου Γιαμανάκα, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα της συσκευής για τον γιο του, ο οποίος πάσχει από νοητική ανεπάρκεια που τον δυσκολεύει στην πλοήγηση. Η πρωτότυπη συσκευή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην αγορά.

ΠΗΓΗ: Euronews, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος