CERN: Μουσική για πιάνο από τις συγκρούσεις των σωματιδίων

Σε μουσική για πιάνο θα μετατραπούν, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα δεδομένα από τις συγκρούσεις των σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή του CERN.

Το μουσικό έργο που θα προκύψει, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ακούσουν τη «γλώσσα» των σωματιδίων, αλλά και στους υπόλοιπους από εμάς να απολαύσουμε πρωτάκουστες μελωδίες από τα μυστήρια της φύσης και τα ηχητικά «αποτυπώματα» της επιστήμης.

Το παραπάνω εγχείρημα θα τεθεί προς υλοποίηση από ερευνητές του Διεπιστημονικού Κέντρου Ερευνών για Μουσική από Υπολογιστές (ICCMR) του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, του Εργαστηρίου Μέσων (Media Lab) του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ και του ανιχνευτή ATLAS του ίδιου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Προκειμένου να «μεταφράσουν» τις σωματιδιακές συγκρούσεις σε ήχους, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Εδουάρδο Μιράντα του ICCMR, θα χρησιμοποιήσουν ισχυρούς υπολογιστές και εξελιγμένες τεχνολογίες μοντελοποίησης και προσομοίωσης.

Οι συγκρούσεις των σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC), παράγουν τεράστιο όγκο δεδομένων. Ως εκ τούτου, το έργο των ερευνητών αναμένεται δύσκολο. Αν όλα πάνε καλά, ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, την άνοιξη του 2018, ο πιανίστας Ντέρεκ Γουάνγκ της μουσικής σχολής Τζούλιαρντ, της Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει μια νέα σύνθεση για πιάνο και ηλεκτρονικά με τίτλο «Ασθενής Δύναμη» (το όνομα μιας από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος