Brain.Space: Ένα κράνος που αναλύει τις επιπτώσεις του διαστημικού ταξιδιού στον εγκέφαλο των αστροναυτών

Ένας πύραυλος Dragon της SpaceX πρόκειται να απογειωθεί αυτή την εβδομάδα με ασυνήθιστο φορτίο: ένα ειδικό κράνος που καταγράφει ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα. Η συσκευή θα ταξιδέψει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για ένα μοναδικό πείραμα. Η συσκευή θα αναλύσει τη νευρολογική δραστηριότητα των αστροναυτών ώστε οι επιστήμονες να κατανοήσουν πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η μικροβαρύτητα.

Λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τις επιπτώσεις των διαστημικών ταξιδιών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ενώ οι αστροναύτες συνήθως εξετάζονται για διάφορες φυσιολογικές αλλαγές, από τον καρδιακό ρυθμό έως τη μυϊκή μάζα τους, επί του παρόντος δεν υπάρχουν υψηλής ποιότητας διαχρονικά δεδομένα σχετικά με τις νευρικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε μακροχρόνια διαστημικά ταξίδια.

«Στις μελλοντικές αποστολές, τα ταξίδια θα διαρκούν πολύ περισσότερο και οι επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στον οργανισμό των αστροναυτών θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Γιέιρ Λέβι, διευθύνων σύμβουλος της brain.space, της εταιρείας που ανέπτυξε τη συσκευή.

«Τότε θα έχουμε ένα εργαλείο που θα μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις στη νόηση και θα μπορούμε να εφεύρουμε εργαλεία που θα μπορούν να επανακτήσουν τη γνωστική ικανότητα κατά τη διάρκεια της αποστολής», πρόσθεσε.

Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η δοκιμή του κράνους στους αστροναύτες του Axiom-1 (AX-1), της πρώτης αποκλειστικά ιδιωτικής αποστολής στον ISS.

Brain.Space: Ένα κράνος που αναλύει τις επιπτώσεις του διαστημικού ταξιδιού στον εγκέφαλο των αστροναυτών

Το σύστημα brain.space χρησιμοποιεί την ηλεκτροεγκεφαλογραφία (ΗΕΓ) για τη λήψη μικροσκοπικών ηλεκτρικών σημάτων που παράγονται όταν οι νευρώνες του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη αποθορυβοποιεί τα σήματα και ερμηνεύει τα δεδομένα.

Προηγούμενες νευρολογικές μελέτες στο διάστημα χρησιμοποιούσαν συστήματα ΗΕΓ χαμηλής ανάλυσης με βάση τη γέλη, τα οποία όμως ήταν πολύπλοκα στην εγκατάστασή τους και μετρούσαν μόνο τα βασικά εγκεφαλικά σήματα.

Η Brain.space αντικατέστησε τη γέλη με ένα ξηρό σύστημα που αποτελείται από περίπου 500 αισθητήρες οι οποίοι μοιάζουν με μικροσκοπικές βούρτσες. Η εταιρεία λέει ότι αυτό κάνει το κράνος πιο εύκολο στη χρήση και πιο αποτελεσματικό.

Η συσκευή έχει ήδη πραγματοποιήσει βασικές μετρήσεις της γνωστικής ικανότητας των αστροναυτών στη Γη. Με την άφιξη στον ISS, το λογισμικό του συστήματος θα εγκατασταθεί σε έναν φορητό υπολογιστή στο διαστημικό σταθμό.

Καθένα από τα τρία μέλη του πληρώματος θα φορέσει στη συνέχεια τη συσκευή για τρεις περιόδους των 20 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οκταήμερης αποστολής. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε τροχιά θα μεταφέρονται μετά από κάθε συνεδρία στους ερευνητές του brain.space και του Πανεπιστημίου Ben-Gurion, για ανάλυση. Μετά την επιστροφή των αστροναυτών στη Γη, θα πραγματοποιηθούν τα ίδια πειράματα για να εκτιμηθούν οι μεταγενέστερες επιπτώσεις της μικροβαρύτητας.

Η Brain.space ιδρύθηκε αρχικά για να αναλύσει τη νευρολογική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας για εγκεφαλικές κακώσεις. Η εταιρεία θέλει να αναπτύξει μια πλατφόρμα μεγάλων δεδομένων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ερευνητές, οι προγραμματιστές και οι ιατροί, για να ενσωματώνουν τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

ΠΗΓΗ: The Next Web

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος