‘Be My Eyes’: Η εφαρμογή που επιτρέπει να «δανείσετε» τα μάτια σας σε άτομα με προβλήματα όρασης

Το Be My Eyes είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τη δύναμη της τεχνολογίας και της ανθρώπινης επικοινωνίας ώστε να δώσει όραση στα άτομα που την έχουν χάσει. Μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης, οι εθελοντές παρέχουν οπτική βοήθεια σε άτομα με προβλήματα όρασης για εργασίες όπως το ταίριασμα των χρωμάτων, ο έλεγχος για το αν τα φώτα είναι αναμμένα ή η προετοιμασία του φαγητού.

Η ιδέα της εφαρμογής- η οποία κυκλοφόρησε το 2015- ανήκει στον Δανό Χανς Γιόργκεν Γουίμπεργκ, έναν ξυλουργό με προβλήματα όρασης, και για την υλοποίησή της, βοήθησε η εταιρεία προγραμματιστών Robocat.

Σήμερα, η εφαρμογή έχει 5,4 εκατομμύρια εθελοντές σε 175 χώρες, οι οποίοι μιλούν 185 γλώσσες και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους χρήστες με προβλήματα όρασης. Η απήχησή της οφείλεται στην απλότητα και την ταχύτητά της. Οι περισσότεροι χρήστες με προβλήματα όρασης τη χρησιμοποιούν για καθημερινές εργασίες. Όπως μια μαμά από το Βερολίνο που τηλεφωνά για να ρωτήσει ποιά κλωστή να χρησιμοποιήσει για να επιδιορθώσει το πουλόβερ του γιου της. Ο Ντέιβιντ, ένας συλλέκτης δίσκων με προβλήματα όρασης, χρησιμοποιεί την εφαρμογή συχνά για να βεβαιωθεί ότι βάζει τις σωστές ετικέτες σε κάθε άλμπουμ όταν τα τακτοποιεί.

‘Be My Eyes’: Η εφαρμογή που επιτρέπει να «δανείσετε» τα μάτια σας σε άτομα με προβλήματα όρασης
(Be My Eyes)

Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος ωφελείται περισσότερο από την εφαρμογή Be My Eyes, οι χρήστες ή οι εθελοντές. «Δύο άνθρωποι συνδέονται και συχνά μιλάνε για πολύ περισσότερα από το τι υπάρχει στο ψυγείο τους», λέει ο αντιπρόεδρος του Be My Eyes, Γουίλ Μπάτλερ και αποκαλεί αστειευόμενος την εφαρμογή, «τη μόνη πραγματική πλατφόρμα κοινωνικής αλληλεπίδρασης».

Στους εθελοντές αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι μπορούν να σηκώνουν το τηλέφωνο όποτε τους βολεύει, χωρίς να πρέπει να επιλέξουν μια συγκεκριμένη βάρδια. «Μόλις βοήθησα έναν χρήστη να βρει ένα κατάστημα», λέει η Τίνα, η οποία σπουδάζει διοίκηση υγείας στη Νιγηρία.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Be My Eyes (@bemyeyesapp)

Ωστόσο, έχουν εγγραφεί τόσοι πολλοί εθελοντές που πολλοί από αυτούς παραπονιούνται ότι δεν δέχονται συχνά κλήσεις ή ότι δεν απαντούν αρκετά γρήγορα πριν η κλήση πάει σε άλλον εθελοντή.

«Στατιστικά, 500.000 από αυτούς τους 5,4 εκατομμύρια εθελοντές θα έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους προβλήματα όρασης. Άλλοι εθελοντές εγγράφονται επειδή γνωρίζουν το πρόβλημα», αναφέρει ο Μπάτλερ.

Ο Μπάτλερ έχασε την όρασή του σε ηλικία 19 ετών. «Δεν ήξερα πώς να διαχειριστώ τη νέα μου αναπηρία», αναφέρει. «Μακάρι κάποιος να μου είχε πει τότε ότι οι τυφλοί άνθρωποι είναι εξίσου ικανοί, εκπαιδευμένοι και επιτυχημένοι με οποιονδήποτε άλλον».

Σύμφωνα με τον Μπάτλερ, το πρόβλημα για εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα με προβλήματα όρασης, είναι η πρόσβαση στην πληροφορία. «Αυτό είναι μια πολύ πιο γρήγορη θεραπεία για την αναπηρία από τα βλαστοκύτταρα ή οτιδήποτε άλλο. Η γνώση είναι δύναμη», τονίζει ο Μπάτλερ.

Περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και επειδή ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει και αυξάνεται, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά περίπου το ένα τρίτο μέχρι το 2030.

Ο Μπάτλερ υπόσχεται ότι η εφαρμογή θα παραμείνει δωρεάν.  «Δεν θέλαμε να είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και να ξοδεύουμε όλο μας το χρόνο κυνηγώντας έσοδα», εξηγεί. «Ούτε να φτιάξουμε ένα συνδρομητικό μοντέλο που θα ακριβαίνει κάθε χρόνο, ούτε να πουλάμε δεδομένα για να το κάνουμε δωρεάν». Αντ’ αυτού, ο ιδρυτής έπεισε ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν το κόστος ανάπτυξης, στη συνέχεια πήρε μια επιχειρηματική επιχορήγηση και τώρα συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η RiteAid και η Pasta Barilla.

Με την πάροδο των ετών, εφαρμογή βελτιώθηκε και φέτος κέρδισε το βραβείο Apple Design Award για την καλύτερη εφαρμογή κοινωνικού αντίκτυπου του 2021.

«Την κάναμε πιο γρήγορη για να διασφαλίσουμε ότι συνδέουμε τους ανθρώπους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», λέει ο Μπάτλερ. Στην αγγλική γλώσσα, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι κάτω από 15 δευτερόλεπτα, στις περισσότερες άλλες γλώσσες είναι κάτω από 30 δευτερόλεπτα.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Be My Eyes (@bemyeyesapp)

Η εφαρμογή δεν πραγματοποιεί ελέγχους ιστορικού των εθελοντών και η εκπαίδευση αποτελείται μόνο από ένα σύντομο διαδικτυακό βίντεο. «Η κακοποίηση στο διαδίκτυο είναι πραγματική», αναγνωρίζει ο Μπάτλερ. «Κάθε φορά που ανεβάζεις κάτι στο διαδίκτυο, κάποιοι θα το καταχραστούν. Ευτυχώς, εμείς έχουμε μια στατιστικά ασήμαντη ποσότητα τέτοιων περιστατικών».

Όμως οι περισσότεροι εθελοντές μοιράζονται με ενθουσιασμό το πόσο ωραία νιώθουν όταν βοηθούν κάποιον. Κάποιες φορές μάλιστα συμβαίνουν πράγματα που αλλάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Όπως ένα περιστατικό με μια νεαρή τυφλή γυναίκα στο Λονδίνο η οποία ήταν στο μπάνιο της και μόλις είχε κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Η γυναίκα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να μάθει την απάντηση. Έτσι, όταν ο συζυγός της επέστρεψε στο σπίτι, εκείνη του είπε: «Θα αποκτήσουμε μωρό!».

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και διαθέσιμη για iOS και για Android.

ΠΗΓΗ: Reasons to be Cheerful

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος