Αυτή την εβδομάδα ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τη Γη και γίνεται φωτεινότερος

Array

Αυτή την εβδομάδα, ο πλανήτης Άρης βρίσκεται σε «αντίθεση», δηλαδή ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, με τη Γη ευθυγραμμισμένη στην ίδια πλευρά, ανάμεσα στον Κόκκινο Πλανήτη και το μητρικό άστρο μας. Σε αυτή την ευθυγράμμιση, ο Άρης θα φαίνεται πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως και θα είναι πολύ πιο εύκολο να τον διακρίνετε στον νυχτερινό ουρανό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρης βρίσκεται σε αντίθεση μόνο μία φορά κάθε 26 μήνες.

Εκτός από την αντίθεση, απόψε (7/12) θα λάβει χώρα μια σεληνιακή απόκρυψη (lunar occultation). Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά μπροστά από ένα μακρινό αντικείμενο όπως ένας πλανήτης ή ένας αστέρας. Απόψε, ο Άρης θα εξαφανιστεί πίσω από το φεγγάρι και θα επανεμφανιστεί μια ώρα αργότερα.

Αυτή την εβδομάδα ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τη Γη και γίνεται φωτεινότερος
(Gregg Dinderman / Sky & Telescope)

Η σεληνιακή απόκρυψη του Άρη θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και σε μερικές περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στη Βόρεια Αμερική, το φαινόμενο θα ξεκινήσει λίγο μετά τη δύση του ηλίου την Τετάρτη (7/12). Στην Ευρώπη και σε τμήματα της Βόρειας Αφρικής, οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (8 Δεκεμβρίου).

Αυτή την εβδομάδα ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τη Γη και γίνεται φωτεινότερος
(Gregg Dinderman / Sky & Telescope)

Η 7η Δεκεμβρίου σηματοδότησε επίσης την 50ή επέτειο από την εκτόξευση της αποστολής Απόλλων 17 της NASA – την τελευταία φορά που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι τους στο φεγγάρι. Το φετινό ψυχρό φεγγάρι, λοιπόν, προσφέρει στους θεατές την ευκαιρία τόσο να απολαύσουν ένα σεληνιακό θέαμα όσο και να αναλογιστούν τη μνημειώδη διαστημική εξερεύνηση που έχει επιτύχει η ανθρωπότητα.

«Όταν κοιτάζετε το φεγγάρι, θα πρέπει να εκτιμήσετε ότι δεν είναι μόνο όμορφο αλλά ότι είναι ένα πολύ σημαντικό επιστημονικά αντικείμενο», δήλωσε ο δρ Νόα Πέτρο, επικεφαλής του εργαστηρίου πλανητικής γεωλογίας, γεωφυσικής και γεωχημείας της NASA.

«Δεν υπάρχει άλλος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που να έχει ένα φεγγάρι σαν το δικό μας. Είναι μοναδικό με πολλούς τρόπους, και εμείς, ως κοινωνία, ολόκληρη η ανθρωπότητα, είμαστε πολύ τυχεροί που το έχουμε στην ‘αυλή’ μας», τόνισε.

Η επόμενη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2025.

Εκτός από την πανσέληνο και τη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη, οι λάτρεις της αστρονομίας θα έχουν την ευκαρία να δουν δύο ακόμη βροχές μετεωριτών: τις Διδυμίδες (Geminids), οι οποίες θα κορυφωθούν στις 14 Δεκεμβρίου και τις Αρκτίδες (Ursids) που θα κορυφωθούν στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον οδηγό βροχής μετεωριτών του 2022 του EarthSky.

Αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω εκείνη την ώρα ή αν ο ουρανός στην περιοχή σας είναι συννεφιασμένος, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη διαδικτυακά.

ΠΗΓΗ: Space, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος