Ασημένια νομίσματα βρέθηκαν στην Πολωνία ως λύτρα διάσωσης του Παρισιού από τους Βίκινγκ

Ένα κομπόδεμα ασημένιων νομισμάτων φτιαγμένα στην Αυτοκρατορία των Καρολιδών πριν από περίπου 1200 χρόνια ανακαλύφθηκαν στην βορειοανατολική Πολωνία και μπορεί να ήταν μέρος στα ιστορικά λύτρα που χρειάζονταν για να σώσουν το Παρίσι από εισβολή των Βίκινγκ.

Είναι η πρώτη φορά που έχουν βρεθεί τόσα πολλά νομίσματα των Καρολιδών στην Πολωνία. Μόνο τρία τέτοια κέρματα, με το συγκεκριμένο στυλ των Λατινικών γραμμάτων και των κεντρικό σταυρό, έχουν βρεθεί στη χώρα μέχρι τώρα. Η Αυτοκρατορία των Καρολιδών ιδρύθηκε από τον βασιλιά των Φράγκων τον Καρλομάγνο και περιλάμβανε αρκετή από την τωρινή Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και βόρεια Ιταλία κατά τον όγδοο και ένατο αιώνα.

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα νέα νομίσματα μπορεί να έχουν έρθει από την πόλη ανταλλαγών των Βίκινγκ, την Τρούσο, που τότε βρισκόταν κοντά στην Βαλτική ακτή, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά από τα χωράφια του αγρότη που ανακαλύφθηκαν. Αν τα νομίσματα ήρθαν όντως από την Τρουσό, είναι πιθανό να ήταν μέρος ενός μεγάλου σχεδίου λύτρων με χρυσό και ασήμι από τον βασιλιά των Καρολιδών για να σταματήσει τους Βίκινγκ από το να λεηλατήσουν την πόλη του Παρισιού.

«Αν ένα μεγάλο ποσοστό των κερμάτων έχουν χαρακτηριστεί για το Παρίσι, τότε ναι, είναι πιθανό, και κάποια έχουν ήδη χαρακτηριστεί για το Παρίσι,» είπε ο Mateusz Bogucki, ένας αρχαιολόγος και ειδικός νομισμάτων στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας στη Πολωνία. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς όμως για να σχηματίσουμε μία τέτοια εικόνα,» πρόσθεσε στο Live Science.

Όπως και να ‘χει, η ιδιαιτερότητα των νομισμάτων βγάζει στην επιφάνεια ενδιαφέροντα ερωτήματα για την προέλευσή τους, είπε ο Bogucki. Εκείνη την περίοδο τα νομίσματα ήταν ή κρυμμένα ή χαμένα, το πρώτο Πολωνικό βασίλειο ακόμα δεν είχε καθιερωθεί και οι Σλαβικές φυλές στην περιοχή χρησιμοποιούσαν κυρίως Αραβικά ασημένια ντιρχάμ για εμπόριο σκλάβων από το Μουσουλμανικό χαλιφάτο, το οποίο βρισκόταν στην Βαγδάτη πέρα στον νότο.

Τα Νομίσματα

Ερευνητές μετάλλων βρήκαν τα πρώτα νομίσματα τον Νοέμβριο του 2020, σε ένα χωράφι κοντά στην πόλη Biskupiec. Αν και είχαν άδεια από την κυβέρνηση για τις δραστηριότητες τους, σταμάτησαν κάθε άλλη ενέργεια και κράτησαν την περιοχή μυστική μέχρι να μπορούσαν να ερευνήσουν την ανακάλυψη ειδικοί από το Μουσείο της Ostróda.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ο αρχαιολόγος Luke Szczepanski και η ομάδα του είχαν ανακαλύψει συνολικά 118 νομίσματα από το χωράφι, 117 από αυτά κομμένα κατά την βασιλεία του Λουδοβίκου του Ευσεβούς των Καρολιδών, που κυβέρνησε από το 814 μέχρι το 840 μ.Χ., και ένα κέρμα ήταν από την βασιλεία του γιού του, Κάρολου Β’ της Γαλλίας, του οποίου η βασιλεία ήταν μέχρι το 877 μ.Χ..

Τέτοια νομίσματα είναι εξαιρετικά σπάνια στην Πολωνία, η οποία ήταν πολύ μακριά από τα εδάφη που βασίλευε η δυναστεία των Καρολιδών. Τα μόνα τρία νομίσματα που είχαν βρεθεί πριν ήταν στον αρχαιολογικό χώρο της Τρουσό, ο οποίος είναι γνωστό ότι είχε Σκανδιναβούς εμπόρους έως τον όγδοο αιώνα και ήταν διάσημο για το κεχριμπάρι, τις γούνες και τους σκλάβους του. Είναι πιθανό αυτός που είχε στην κατοχή του τα νομίσματα που βρέθηκαν κοντά στο Biskupiec να τα είχε πάρει από την Τρουσό, είπε ο Bogucki, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να είχαν έρθει από κάπου αλλού και να πήγαιναν προς την Τρουσό για εμπόριο. Τα νομίσματα δεν έχουν σημάδια που μπορούν να δείξουν ακριβώς πού και πότε φτιάχτηκαν, αλλά οι ερευνητές μπορούν να μάθουν περισσότερα για την προέλευσή τους από τα χαρακτηριστικά τους, όπως είναι η επιγραφές που έχουν στα Λατινικά, πρόσθεσε.

O Φόβος από τους Βίκινγκ

Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για το πώς τα ασημένια νομίσματα βρέθηκαν κρυμμένα ή χαμένα κοντά στο Biskupiec. Η περιοχή ήταν μάλλον ακατοίκητη εκείνη την περίοδο, και αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει ούτε ένα ίχνος από κοντινούς οικισμούς, είπε ο Szxzepanski στο Science in Poland. Μία ενδιαφέρουσα πιθανότητα όμως, είναι ότι τα νομίσματα ήρθαν από την Τουρσό και ήταν αρχικά μέρος λύτρων από τον βασιλιά των Καρολιδών Κάρολο προς τους Βίκινγκ που απειλούσαν το Παρίσι, την πρωτεύουσά του.

Σκανδιναβοί επιδρομείς συχνά έκαναν επιθέσεις στα φράγκικα εδάφη της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών, νυν βόρεια Γαλλία και δυτική Γερμανία, μετά από τον όγδοο αιώνα. Ιστορικές καταγραφές από μοναχούς υποδεικνύουν ότι το 845 μ.Χ. ένας μεγάλος στόλος από πλοία Βίκινγκ έπλευσε στον Σηκουάνα και περικύκλωσαν το Παρίσι, και έπειτα πήγαν σε ένα νησί στον ποταμό. Ο Κάρολος ο Φαλακρός πλήρωσε τους εισβολείς 7.000 λίβρες, παραπάνω από 5 τόνους σε ασήμι και χρυσάφι, για να τους εμποδίσει από το να λεηλατήσουν την πόλη, είπε ο Bogucki, και είναι πιθανό κάποια από τα νομίσματα που βρέθηκαν κοντά στο Biskupiec να ήταν μέρος αυτής της συναλλαγής.

Ο Καρλομάγνος ήταν Βασιλιάς των Φράγκων στα τέλη του όγδοου αιώνα, τότε που οι στρατιές του είχαν καταχτήσει την πλειοψηφία της δυτικής Ευρώπης. Στέφθηκε αυτοκράτορας των Ρωμαίων από τον πάπα στην Ρώμη το 800 μ.Χ., ο ίδιος και η δυναστεία του έγιναν γνωστοί ως η Αυτοκρατορία των Καρολιδών, που μετά έγινε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Ευρώπης. Ο γιός του Καρλομάγνου, ο Λουδοβίκος ο Ευσεβής, κυβέρνησε έπειτα από αυτόν ως αυτοκράτορας το 814, και το 840 η αυτοκρατορία χωρίστηκε μεταξύ των γιών του Λουδοβίκου. Ο Κάρολος ο Φαλακρός, ένας από τους γιούς του, κυβέρνησε τα δυτικά βασίλεια και έγινε ο Αυτοκράτορας των Καρολιδών το 875.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος