Αποσύρονται αντηλιακά γνωστής εταιρείας – Έρευνα: 78 επικίνδυνα σκευάσματα

Η εταιρεία Johnson & Johnson ανακαλεί εθελοντικά πέντε αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ της θυγατρικής της εταιρείας Neutrogena και της έτερης θυγατρικής της, της Aveeno, μετά τον εντοπισμό καρκινογόνου χημικού σε ορισμένα δείγματα. Μια γνωστή καρκινογόνα ουσία εντόπισε σε 78 αντηλιακά η εταιρεία εργαστηριακών δοκιμών Valisure. Ζήτησε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ανακαλέσει τα προϊόντα αυτά.

Η Johnson & Johnson, η οποία εδρεύει στο Νιού Τζέρσι, ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα 5 αντηλιακά προϊόντα και να τα πετάξουν, έπειτα από τους εσωτερικούς ελέγχους που εντόπισαν σε κάποια δείγματα χαμηλά επίπεδα βενζολίου. Η J&J ειδοποιεί επίσης τους διανομείς και λιανεμπόρους να σταματήσουν να πουλάνε τα προϊόντα και να φροντίσουν για την επιστροφή τους “επιδεικνύοντας υπερβάλλουσα σύνεση”.

Το βενζόλιο έχει ταξινομηθεί ως ανθρώπινο καρκινογόνο, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ανάλογα με το επίπεδο και τον βαθμό έκθεσης σε αυτό.

Σύμφωνα με την J&J, το βενζόλιο δεν είναι ένα συστατικό που περιέχεται στα αντηλιακά προϊόντα της και η εταιρεία ερευνά την αιτία της μόλυνσης.

“Η καθημερινή έκθεση στο βενζόλιο σε αυτά τα αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ και στα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν από τους ελέγχους μας δεν θα αναμενόταν να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία”, ανέφερε η εταιρεία.

Τα ανακληθέντα αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ είναι: Neutrogena Beach Defense, Neutrogena Cool Dry Sport, Neutrogena Invisible Daily defense, Neutrogena Ultra Sheer και Aveeno Protect + Refresh.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους ή με τον φαρμακοποιό τους, αν έχουν κάποιες ανησυχίες, ερωτήματα ή έχουν παρουσιάσει προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η ανάκληση είναι ένα ακόμη πλήγμα για την J&J, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως παραγωγούς καταναλωτικών προϊόντων υγείας. Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές δικαστικές απώλειες και σε εξωδικαστικές συμφωνίες έπειτα από προσφυγές για αποζημιώσεις που συνδέονται με την βρεφική της πούδρα, με κολπικά εμφυτεύματα με πλέγμα και με οπιοειδή παυσίπονα.

Εξάλλου, η διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού της J&J καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και το εμβόλιο συνδέθηκε με δύο πολύ σπάνιες παρενέργειες: το σύνδρομο Guillain-Barré και μια εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή θρόμβωση. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν πει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Έρευνα: Επικίνδυνα 78 αντηλιακά – Περιέχουν καρκινογόνο ουσία

Η εταιρεία εργαστηριακών δοκιμών Valisure εντόπισε μια γνωστή καρκινογόνα ουσία σε 78 αντηλιακά και ζήτησε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ανακαλέσει τα προϊόντα αυτά.

Το εργαστήριο εξέτασε σχεδόν 300 αντηλιακά και διαπίστωσε ότι το 27% περιείχαν βενζόλιο. Δεκατέσσερα από τα προϊόντα αυτά (5%) περιείχαν βενζόλιο σε επίπεδα υψηλότερα από 2 ppm (parts per million) ανά εκατομμύριο, το οποίο είναι το συνιστώμενο όριο της FDA για το βενζόλιο σε φάρμακα που δεν μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς αυτό.

«Η παρουσία αυτού του γνωστού καρκινογόνου σε προϊόντα που συνιστώνται ευρέως για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και τα οποία χρησιμοποιούνται τακτικά από ενήλικες και παιδιά είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάιτ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Valisure.

Το βενζόλιο είναι ένα άχρωμο ή ανοικτό κίτρινο υγρό που σχηματίζεται φυσικά αλλά παράγεται και από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Για παράδειγμα, οι εκπομπές αυτοκινήτων και η καύση άνθρακα και πετρελαίου μπορούν να απελευθερώσουν βενζόλιο στον αέρα. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή ορισμένων πλαστικών, ελαστικών, βαφών, απορρυπαντικών και φυτοφαρμάκων.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα βενζολίου προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο, και συγκεκριμένα καρκίνο του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας. Η Αμερικανική Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία περιορίζει την έκθεση στο χώρο εργασίας στο βενζόλιο στον αέρα σε 1 ppm κατά μέσο όρο την ημέρα και το πολύ 5 ppm σε διάστημα 15 λεπτών, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινολογική Εταιρεία. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος περιορίζει το βενζόλιο στο πόσιμο και το εμφιαλωμένο νερό σε 0,005 ppm ανά δισεκατομμύριο.

Η FDA λέει ότι το βενζόλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων εκτός από ειδικές περιστάσεις, κυρίως εάν η χρήση του είναι αναπόφευκτη και το φαρμακευτικό προϊόν σημειώνει σημαντική θεραπευτική πρόοδο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επίπεδα βενζολίου θα πρέπει να περιορίζονται στα 2 ppm «εκτός εάν δικαιολογείται διαφορετικά», λέει η FDA. Στην αρχή της πανδημίας της COVID-19 όταν υπήρχε έλλειψη απολυμαντικού χεριών, η FDA επέτρεψε προσωρινά στα απολυμαντικά χεριών να περιέχουν έως και 2 ppm βενζολίου. Αλλά τον Μάρτιο του 2021, η Valisure ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει βενζόλιο πάνω από αυτό το επίπεδο σε σχεδόν δώδεκα προϊόντα απολυμαντικών χεριών, τουλάχιστον ένα από τα οποία ανακλήθηκε αργότερα.

Υπό το φως των νέων ευρημάτων, η Valisure ζήτησε από την FDA να ανακαλέσει τα 78 προϊόντα και να πραγματοποιήσει τη δική της έρευνα για την κατασκευή αυτών των προϊόντων. Σχεδόν και τα 14 αντηλιακά προϊόντα με επίπεδα βενζολίου άνω των 2 ppm ήταν σπρέι, αλλά η χημική ουσία εμφανίστηκε και σε λοσιόν και τζελ για την ανακούφιση από ηλιακά εγκαύματα.

Παρόλο που η FDA λέει ότι το βενζόλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκων, ο οργανισμός δεν ορίζει ένα συγκεκριμένο όριο για τα αντηλιακά. Το όριο των 2 ppm ισχύει μόνο για τις «ειδικές περιστάσεις» που περιγράφονται από την υπηρεσία. Έτσι, η Valisure ζητά επίσης από την FDA να ορίσει ένα όριο για τα επίπεδα βενζολίου στα αντηλιακά και σε άλλα φαρμακευτικά προϊόντα σε τυπικές καταστάσεις, καθώς και να ορίσει ένα ημερήσιο όριο έκθεσης.

Δεδομένου ότι το βενζόλιο δεν ανιχνεύτηκε στα περισσότερα αντηλιακά που ανέλυσε η Valisure, η εταιρεία λέει ότι η χρήση βενζολίου σε αντηλιακά δεν είναι αναπόφευκτη και ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται οποιαδήποτε ανιχνεύσιμη ποσότητα του χημικού.

«Είναι σημαντικό οι ρυθμιστικοί φορείς να ασχοληθούν με τη μόλυνση από βενζόλιο στα αντηλιακά, ώστε όλα τα άτομα να αισθάνονται ασφαλή όταν χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα» δήλωσε ο Δρ Κρίστοφερ Μπιούνικ, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντηλιακό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, δήλωσε ο Μπιούνικ στο Live Science.

Η FDA δήλωσε ότι εξετάζει την αναφορά. «Η FDA λαμβάνει σοβαρά υπόψη τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων που ρυθμίζει, συμπεριλαμβανομένου του αντηλιακού. Ενώ η υπηρεσία αξιολογεί την υποβληθείσα αναφορά, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις προσπάθειες στην παραγωγή αντηλιακών για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα ασφαλών αντηλιακών για τους καταναλωτές των ΗΠΑ». Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι γενικά δεν σχολιάζει τις εκκρεμείς αναφορές.

«Πολλά αντηλιακά προϊόντα που ανέλυσε η Valisure δεν περιείχαν βενζόλιο που σημαίνει ότι είναι πιθανώς ασφαλή και οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν, μαζί με κατάλληλα καπέλα και προστατευτικά ρούχα για τον περιορισμό του κινδύνου καρκίνου του δέρματος», δήλωσε ο Μπιούνικ.

Πηγές: ertnews.gr,  Live Science, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος