Το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ αποκωδικοποίησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο φυτό παράγει τη δημοφιλή ποικιλία «αράμπικα» (arabica), που αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, με επικεφαλής τον γενετιστή Χουάν Μεντράνο, του Κολλεγίου Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, συμβάλλουν με τη μελέτη τους, στην αξιοποίηση των νέων γενετικών δεδομένων, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία φυτών καφέ «αράμπικα» (Coffea arabica), τα οποία θα είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται στα φυτά από τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Το φυτό που παράγει την ποικιλία «αράμπικα», προήλθε από τη διασταύρωση δύο άλλων φυτών καφέ, του είδους Coffea canephora (που παράγει την ποικιλία «ρομπούστα») και του είδους Coffea eugenioides.
Να σημειωθεί ότι, το 2014 είχε προηγηθεί η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος της άλλης ευρέως διαδεδομένης ποικιλίας καφέ, της ρομπούστα (robusta). Όμως η «αράμπικα» είναι μια ποικιλία με μεγαλύτερη οικονομική αξία, καθώς θεωρείται ποιοτικά ανώτερη της «ρομπούστα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος