Ανταρκτική: Παράξενα πλάσματα ανακαλύφθηκαν τυχαία κάτω από τους θαλάσσιους πάγους

Άγνωστα, μέχρι στιγμής, στατικά ζώα -τα οποία μοιάζουν με σπόγγους- ανακάλυψαν τυχαία επιστήμονες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια  μιας άλλης εξερεύνησης, όταν οι ειδικοί τρύπησαν τις παγονησίδες στη νοτιοανατολική Θάλασσα Γουέντελ, σε βάθος 900 μέτρων.

Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από τέσσερις χώρες (Βρετανία/Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό «Frontiers in Marine Science».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Βρετανικής αποστολής (British Antarctic Survey) Huw James Griffiths, «η ανακάλυψη είναι ένα από αυτά τα τυχαία περιστατικά που ωθούν τις ιδέες μας σε διαφορετική κατεύθυνση και μας δείχνουν ότι η θαλάσσια ζωή στην Ανταρκτική είναι απίστευτα ιδιαίτερη και εντυπωσιακά προσαρμοσμένη σε έναν παγωμένο κόσμο».

Λίγα ζώα έχουν βρεθεί σε θερμοκρασίες μείον 2,2 βαθμών Κελσίου και σε απόλυτο σκοτάδι. Οι πάγοι που επιπλέουν γύρω από της Ανταρκτική αποτελούν το μεγαλύτερο ανεξερεύνητο οικοσύστημα στον Νότιο Ωκεανό. Καλύπτουν μια έκταση μεγαλύτερη του ενάμισι εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά μόνο μια περιοχή διαστάσεων όμοιων με αυτές ενός γηπέδου τένις έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα, μέσα από οκτώ γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στους πάγους.

«Η ανακάλυψη μας εγείρει πολλά περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, όπως πώς βρέθηκαν (τα άγνωστα ζώα) εκεί κάτω. Τι τρώνε, πόσο καιρό βρίσκονται εκεί και πόσο συχνή είναι η ύπαρξη τους στο βυθό. Είναι άραγε τα ίδια είδη που βλέπουμε έξω από τις παγονησίδες ή ένα νέο είδος; Και τι θα συμβεί σε αυτές τις κοινότητες, αν η παγονησίδα καταρρεύσει;», συμπλήρωσε ο Griffiths.

Σε προηγούμενες έρευνες, κάτω από τις παγονησίδες της Ανταρκτικής έχουν εντοπιστεί μέδουσες, μικρά ψάρια, σκουλίκια και άλλοι οργανισμοί. Σε ό,τι αφορά τα στατικά ζώα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει μόνο να τα βιντεοσκοπήσουν καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να συλλέξουν δείγματα από αυτά. Όπως δήλωσε ο Griffiths: «Για να απαντήσουμε στα ερωτήματά μας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φθάσουμε κοντά σε αυτά τα ζώα και στο περιβάλλον τους, που βρίσκεται κάτω από 900 μέτρα πάγου, 260 χιλιόμετρα μακριά από τα πλοία όπου βρίσκονται τα εργαστήριά μας. Αυτό σημαίνει ότι, ως πολικοί επιστήμονες, θα πρέπει να βρούμε νέους και καινοτόμους τρόπους για να τα μελετήσουμε και να απαντήσουμε σε όλες τις νέες ερωτήσεις που έχουμε».


Πηγές: eurekalert.org/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: frontiersin.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος