Άνδρας 66 ετών ο τέταρτος άνθρωπος στον κόσμο που φαίνεται να θεραπεύεται από τον HIV

Array

Ένας άνδρας που ζούσε με τον ιό HIV από τη δεκαετία του 1980 φαίνεται να έχει θεραπευτεί και πρόκειται για την τέταρτη τέτοια περίπτωση παγκοσμίως λένε οι γιατροί.

Του χορηγήθηκε μόσχευμα μυελού των οστών για τη θεραπεία λευχαιμίας από δότη που ήταν φυσικά ανθεκτικός στον ιό.

Ο 66χρονος, που κρατά την ανωνυμία του, σταμάτησε να παίρνει φάρμακα για τον HIV κι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι ο ιός δεν μπορεί πλέον να βρεθεί στο σώμα του.

Ο άνδρας είναι γνωστός ως ο ασθενής της «Πόλης της Ελπίδας» από το όνομα του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια.

Πολλοί από τους φίλους του πέθαναν από τον ιό HIV την εποχή πριν τα αντιρετροϊκά φάρμακα δώσουν στους ανθρώπους ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Ο ασθενής παρακολουθήθηκε στενά μετά τη μεταμόσχευση και τα επίπεδα του HIV έγιναν μη ανιχνεύσιμα στο σώμα του. Τώρα βρίσκεται σε ύφεση για περισσότερους από 17 μήνες.

Σε δήλωσή του ο άνδρας τονίζει: «Όταν διαγνώστηκα με HIV το 1988, όπως πολλοί άλλοι, νόμιζα ότι ήταν θανατική ποινή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα μέχρι να δω την ημέρα που δεν θα έχω πια HIV».

Να σημειωθεί ότι ήταν το 2011 όταν ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν- γνωστός ως ασθενής του Βερολίνου – έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV. Τρεις παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών δεν πρόκειται να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία του HIV, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του BBC.

«Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με σημαντικές πιθανές παρενέργειες. Επομένως, δεν είναι πραγματικά μια κατάλληλη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν με HIV» λέει η Δρ. Ντίκτερ.

Πηγή: BBC

Σχετικό Άρθρο: Πέθανε από καρκίνο ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος