Ένας τάφος που χρονολογείται πάνω από 3.200 χρόνια πριν και ο οποίος κατασκευάστηκε για έναν ανώτερο αξιωματούχο ενός από τους ισχυρότερους φαραώ της Αιγύπτου ανακαλύφθηκε στη Σακάρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας.
Σύμφωνα με τις επιγραφές που βρέθηκαν στον τάφο, ο Πταεμουίγια (Ptah-m-wia), το πρόσωπο που θάφτηκε εκεί, κατείχε διάφορες θέσεις και διετέλεσε επικεφαλής του θησαυροφυλακίου του φαραώ Ραμσή Β’ (βασιλεία 1279-1213 π.Χ.), ο οποίος επέκτεινε την αυτοκρατορία της Αιγύπτου μέχρι τη σημερινή Συρία. Ο Πταεμουίγια ήταν επικεφαλής του θησαυροφυλακίου αιώνες πριν από την εφεύρεση των νομισμάτων, καθώς εκείνη την εποχή οι άνθρωποι έκαναν τις πληρωμές τους με αγαθά ή πολύτιμα μέταλλα.
Η είσοδος του τάφου του Πταεμουίγια, είναι διακοσμημένη με μια σειρά από τοιχογραφίες που δείχνουν ανθρώπους να οδηγούν βοοειδή και άλλα ζώα στη σφαγή. Η σκηνή αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με τη θέση του ως επόπτη ζώων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα στον τάφο.
Αρκετά χαρακτικά στον τάφο απεικονίζουν επίσης έναν άνδρα, πιθανώς τον Πταεμουίγια. Σε ένα από αυτά, απεικονίζεται καθισμένος δίπλα σε διάφορα πιθάρια και ένα αντικείμενο που μοιάζει με κέρατο. Οι ερευνητές αναλύουν τώρα τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν πάνω από τα χαρακτικά και τα οποία υποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, ότι ο Πταεμουίγια ήταν υπεύθυνος για τις προσφορές σε έναν από τους ναούς που είχε χτίσει ο Ραμσής Β’ στο σημερινό Λούξορ. Ο φαραώ έχτισε ή επέκτεινε αρκετούς ναούς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του και δεν είναι σαφές σε ποιον από αυτούς έκανε τις προσφορές ο Πταεμουίγια.
Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν την ανασκαφή και την ανάλυση του τάφου και της γύρω περιοχής.
ΠΗΓΗ: Live Science
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος