Ανακοινώθηκε η θεραπεία ενός δεύτερου ασθενούς από τον ιό HIV

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν, μετά από μακρόχρονη παρακολούθηση, τη θεραπεία ενός δεύτερου ανθρώπου από τον ιό HIV του AIDS, του λεγόμενου «ασθενούς του Λονδίνου». Παράλληλα, την ταυτότητά του αποκάλυψε σε συνέντευξη στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Πρόκειται για τον 40χρονο Αδάμ Καστιλέχο, ο οποίος έζησε με τον ιό HIV από το 2003. Το 2012 είχε διαγνωσθεί με οξεία μυελογενή λευχαιμία και στη συνέχεια έκανε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από δότη του οποίου τα βλαστοκύτταρα διέθεταν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης σπάνιας μετάλλαξης, που καθιστά τα λευκά αιμοσφαίρια ανθεκτικά στον ιό.

Ο καθηγητής Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ μαζί με την ομάδα του που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet HIV», δήλωσαν ότι τα νέα αποτελέσματα των δοκιμών είναι αξιοσημείωτα και καταδεικνύουν ότι ο ασθενής θεραπεύτηκε.

Ο Γκούπτα δήλωσε ότι οι εξετάσεις έδειξαν κάποια απομεινάρια “απολιθώματα” του ιού HIV, τα οποία όμως δεν είναι ικανά να αναπαραχθούν και επομένως είναι ασφαλή. Οι ερευνητές προειδοποιούν όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί σε όλους τους ασθενείς με HIV. Η θεραπεία του Καστιλέχο ήταν τελευταία λύση, λόγω των αιματολογικών κακοηθειών που ήταν απειλητικές για τη ζωή του, σύμφωνα με τον Γκούπτα.

Πρόκειται για τον δεύτερο άνθρωπο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV ακολουθώντας παρόμοια θεραπεία, μετά τον Αμερικανό Τίμοθυ Μπράουν, γνωστό και ως “ασθενής του Βερολίνου”. Η μεταμόσχευση των κυττάρων στους δύο ασθενείς θεράπευσε και τον καρκίνο και την λοίμωξη από τον ιό HIV.

Οι επιστήμονες ερευνούν σήμερα κατά πόσον οι ασθενείς που πάσχουν από μορφές του HIV ανθεκτικές σε φάρμακα, μπορεί να είναι υποψήφιοι για μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων στο μέλλον.

«Πρέπει να σταθμίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει ποσοστό θνησιμότητας 10% από τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου αν δεν κάναμε τίποτα. Πρέπει επίσης να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τη σημασία της πρόληψης, της προληπτικής εξέτασης και της θεραπείας ως πυλώνων της σημερινής παγκόσμιας αντίδρασης στον ιό HIV» δήλωσε ο Γκούπτα.

ΠΗΓΗ: CTVNEWS

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ