Ανακαλύφθηκε το πιο καλοδιατηρημένο πήλινο δοχείο από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού

Ένας Αμερικανός τουρίστας στη Δυτική Όχθη ανακάλυψε ένα εντελώς άθικτο πήλινο δοχείο από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Το τεχνούργημα είναι περίπου 5.000 ετών.

Ο Ρόμπι Μπράουν, 53 ετών, έκανε την ανακάλυψη στην περιοχή Κουμράν κοντά στη Νεκρά Θάλασσα αφού μπήκε σε μια σπηλιά ενώ έκανε πεζοπορία με τους φίλους του, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA).

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μπράουν επισκεπτόταν την τοποθεσία, γνωστή ως Σπήλαιο 53.

Ο Αμερικανός τουρίστας συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο σπήλαιο πριν από πέντε χρόνια, με τον συντονισμό της έρευνας από ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Πανεπιστήμιο Liberty στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει συναρπαστικές ανακαλύψεις, όπως κομμάτια από πιθάρια και μπολ, σπόρους σύκου και ελιάς και ένα θραύσμα αρχαίου χειρόγραφου.

Οι αρχαιολόγοι «αιφνιδιάστηκαν» από αυτές τις ανακαλύψεις το 2017, δεδομένου ότι οι ανασκαφές στο σπήλαιο πραγματοποιήθηκαν πριν από 30 χρόνια, σύμφωνα με την IAA.

Oι σπηλιές στην περιοχή Κουμράν είναι γνωστές για την ανακάλυψη των Χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας. Αφού ο Μπράουν και οι φίλοι του ανακάλυψαν το δοχείο άθικτο, το φωτογράφισαν χωρίς να το αγγίξουν και επικοινώνησαν με την IAA.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το δοχείο αυτό είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες ανακαλύψεις που σχετίζεται με εκείνη την περίοδο.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι αρχαιολόγοι επιθεώρησαν το σπήλαιο ως μέρος ενός έργου για τη μελέτη των σπηλαίων στην έρημο της Ιουδαίας, το οποίο συνεχίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια και στοχεύει στην τεκμηρίωση και τον εντοπισμό όλων των αρχαίων ανακαλύψεων σε σπηλιές της ερήμου εξήγησε ο Amir Ganor, διευθυντής του τμήματος πρόληψης κλοπών της ΙΑΑ.

«Σε μερικά από τα σπήλαια, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει θραύσματα κεραμικής, παρέχοντας έτσι στοιχεία της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Αυτό είναι ίσως το πρώτο πλήρες δοχείο που έχει βρεθεί από αυτή την περίοδο στα σπήλαια της ερήμου της Ιουδαίας», πρόσθεσε ο Ganor.

Ο Γκάνορ είπε επίσης ότι ήταν «καλό» που το άτομο που ανακάλυψε το τεχνούργημα ήταν ο Μπράουν επειδή είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε ανασκαφές στο σπήλαιο και γνώριζε τη σημασία μιας τέτοιας ανακάλυψης.

Οι αρχαιολόγοι έβγαλαν το αγγείο και αυτό πρόκειται να αναλυθεί λεπτομερώς.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος