Ανακαλύφθηκε σκελετός ανθρώπου που προσπάθησε να ξεφύγει από την έκρηξη του Βεζούβιου

Τα οστά ενός άνδρα που προσπάθησε να γλιτώσει από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., βρέθηκαν στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Herculaneum (Ερκολάνο), στην Καμπανία της Ιταλίας.

Τα οστά ανακαλύφθηκαν κοντά σε έναν πέτρινο τοίχο κατά μήκος της αρχαίας παραλιακής ζώνης. Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη θύματος του Βεζούβιου στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. Τα οστά ανήκαν σε έναν άνδρα ηλικίας περίπου 40 ετών. Μπορεί να πέθανε κατά την τελική φάση της έκρηξης, όταν αέριο και τέφρα κατέκλυσαν την πόλη με ταχύτητα άνω των 100 χλμ/ώρα. Η ροή είχε θερμοκρασία περίπου 500 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε στο ANSA ο διευθυντής των ανασκαφών, Φραντσέσκο Σιράνο.

Η πόλη Herculaneum βρισκόταν ανάμεσα στον Βεζούβιο και τη θάλασσα, πιο κοντά στο ηφαίστειο από την πιο διάσημη Πομπηία. Καθώς ο Βεζούβιος άρχισε να βρυχάται, οι κάτοικοι του Χερκουλιανού άρχισαν να εκκενώνουν την πόλη. Πολλοί κατέληξαν στην παραλία, περιμένοντας τη διάσωση από τη θάλασσα. Στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκατοντάδες σκελετούς στριμωγμένους σε βάρκες κατά μήκος της ακτογραμμής. Προφανώς οι άνθρωποι είχαν καταφύγει σε υπόστεγα καραβιών όταν ξέσπασε το ηφαίστειο.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος άνδρας βρέθηκε στην παραλία. Οι αρχαιολόγοι που έκαναν την ανασκαφή, είπαν ότι βρήκαν τον σκελετό με το κεφάλι προς τη θάλασσα και περιτριγυρισμένο από απανθρακωμένο ξύλο. Μια μεγάλη δοκός οροφής που βρέθηκε κοντά στο πτώμα, μπορεί να είχε συνθλίψει το κρανίο του άνδρα.

Δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο άνδρας ή τι έκανε όταν πέθανε. Μπορεί να ήταν κάτοικος της πόλης που έφυγε από ένα καταφύγιο για να αναζητήσει μια βάρκα διάσωσης. Ή μπορεί να ήταν ένας στρατιώτης που συμμετείχε στην προσπάθεια διάσωσης και κατέληξε να εγκλωβιστεί ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούσε να σώσει.

Η αρχαιολογική ομάδα θα αφαιρέσει το κομμάτι της τέφρας που περικλείει το σώμα του άνδρα και στη συνέχεια θα μελετήσει τον σκελετό στο εργαστήριο. Τα θραύσματα μετάλλου και κομμάτια υφάσματος που βρέθηκαν κοντά στον σκελετό, μπορεί να προέρχονται από  μια τσάντα η οποία περιείχε εργαλεία, όπλα ή νομίσματα, σύμφωνα με το ANSA. Η διερεύνηση του περιεχομένου της τσάντας θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για την ταυτότητα του άνδρα και για το τι θεωρούσε πολύτιμο καθώς προσπαθούσε να σωθεί.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος