Με διασταυρώσεις ποικιλιών και όχι με γενετική τροποποίηση, οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο, να κάνουν πάλι τις ντομάτες νόστιμες, αφού ανακάλυψαν ποια είναι εκείνα τα γονίδια, που δίνουν στην ντομάτα την πλούσια γεύση που είχε κάποτε.
Τα τελευταία πενήντα χρόνια, έμποροι και καλλιεργητές προσπαθούν να καλλιεργούν ντομάτες μεγάλες και ανθεκτικές στη μεταφορά, ώσπου αυτές να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Αποτέλεσμα ήταν, μέσα από αυτές τις τροποποιήσεις, οι ντομάτες να χάσουν κάτι από τη νοστιμιά που είχαν για δεκαετίες.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Κλέε, του Ινστιτούτου Διατροφικών και Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, «διάβασαν» το γονιδίωμα σχεδόν 400 αρχαίων και σύγχρονων ποικιλιών ντοματών ανά τον κόσμο. Παράλληλα, ζήτησαν από καταναλωτές να βαθμολογήσουν τις ντομάτες βάσει της γεύσης τους και άλλων χαρακτηριστικών.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ντομάτα του σούπερ-μάρκετ αισθητά πιο νόστιμη, όπως ήταν πριν από έναν αιώνα», δήλωσε ο Κλέε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν τρία με τέσσερα χρόνια.
Χάρη στο πείραμα, οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 13 χημικές ουσίες που σήμερα έχουν ατονήσει, αλλά σχετίζονται επίσης με τη γεύση του συγκεκριμένου φρούτου, οι πρώτες καλλιέργειές του οποίου εκτιμάται ότι εντοπίστηκαν πριν από 2.500 χρόνια στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος