Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλου

Τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλων, ηλικίας περίπου 152 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκαν στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ζοάο Ρούσο του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβώνας, βρήκαν τα αυγά στη διάρκεια ανασκαφών σε μια φωλιά δεινοσαύρων κοντά στο χωριό Λουρίνια, βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Τα αυγά είναι πολύ καλοδιατηρημένα και, με βάση το μέγεθός τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μητέρα τους θα είχε, περίπου, μήκος δύο μέτρων.

Στην εμφάνιση μοιάζουν πολύ με τα αυγά των σύγχρονων κροκοδείλων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κροκόδειλοι έχουν αλλάξει μόνο λίγο στην εξελικτική πορεία 150 εκατ. ετών.

Η ευρύτερη ομάδα των κροκοδειλόμορφων σχηματιζόταν από τους κροκόδειλους και τους υπόλοιπους συγγενείς τους. Και ενώ τα απολιθωμένα οστά κροκοδείλων είναι σπάνια, ακόμα πιο σπάνια είναι τα απολιθώματα κροκοδείλιων αυγών, που συχνά βρίσκονται σπασμένα σε κομμάτια. Γι’ αυτό και το εύρημα των καλοδιατηρημένων αυγών κροκοδείλων στην Πορτογαλία αποτελεί μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.

Οι κροκόδειλοι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου 200 εκατ. χρόνια, σχεδόν μαζί με τους δεινόσαυρους. Οι τελευταίοι εξαφανίσθηκαν, αλλά οι κροκόδειλοι επιβίωσαν μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Wilfredo Lee

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος