Άκης Παπαντώνης: Θέλουμε να επεκτείνουμε το υγιές κομμάτι της καλής ζωής (audio)

Η σχέση με την πατρίδα και την οικογένεια εντάσσεται σε όλα αυτά με τα οποία είμαστε αταβιστικά δεμένοι σημειώνει ο κ. Άκης Παπαντώνης, Επίκουρος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη. Ο κ. Παπαντώνης ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έχει τη δική του ερευνητική ομάδα και προσανατολίζεται στη μοριακή βιολογία της γήρανσης στα ανθρώπινα κύτταρα.

Συνέντευξη: Μέρος Α

«Ο σκοπός μας είναι να καταλάβουμε πώς λειτουργεί κυρίως η γήρανση και όχι να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής στα 250 χρόνια. Αυτό είναι το μυστικό, δεν επιθυμούμε να μην γερνάνε οι άνθρωποι, αυτό που θέλουμε είναι να επεκτείνουμε το υγιές κομμάτι της καλής ζωής μας. Επίσης στόχος είναι να αποτρέψουμε μηχανισμούς που πολύ νωρίς δημιουργούν νευροεκφυλιστικά νοσήματα ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Να καταλάβουμε δηλαδή γιατί τα κύτταρα γερνάνε και γιατί γερνάνε με το ρυθμό που γερνάνε. Η τελευταία δεκαετία έχει δώσει μία πολύ μεγάλη ώθηση σχετικά με την κατανόηση αυτών των μηχανισμών αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο» υποστηρίζει ο κ. Παπαντώνης. Στην ερευνητική του ομάδα συμμετέχουν και τρεις Έλληνες επιστήμονες επίσης απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων και ειδικότερα της Πάτρας, της Κρήτης και της Αθήνας.

Συνέντευξη: Μέρος Β

Ο κ. Παπαντώνης που ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στην Ελλάδα πριν μετακινηθεί στην Οξφόρδη ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και εν συνεχεία στη Γερμανία μιλάει για το επονομαζόμενο brain drain σημειώνοντας ότι η φήμη των ελληνικών πανεπιστημίων ως τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι πολύ ισχυρή, ωστόσο ένας επιστήμονας οφείλει να φύγει από την χώρα που τον έχει αναθρέψει ακαδημαϊκά προκειμένου να αποκτήσει επαφή και εμπειρία με τη διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Παπαντώνη είναι στην επιστροφή των επιστημόνων μας στην Ελλάδα. Στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος να ξεχάσει την πατρίδα, τη γλώσσα ή τους ανθρώπους του επισημαίνει ότι η μνήμη είναι ένα παράξενο πράγμα , η μνήμη έχει σχέση με τη γήρανση αλλά είναι ένα κάτοπτρο που παραμορφώνει τα πράγματα που έχουμε ζήσει ανάλογα με την ψυχολογία μας και την ηλικία μας και τείνει να τα ωραιοποιεί και να τα στρογγυλοποιεί. «Η χώρα σου και οι άνθρωποι σου δεν ξεχνιούνται γιατί υπάρχει η μνήμη της μυρωδιάς, της γεύσης ακόμα και του φωτός όταν προσγειώνεσαι στην Ελλάδα. Ως προς το τι κοινό σημείο έχει ένας συγγραφέας και ένας ερευνητής (ο ίδιος έχει συγγράψει και μεταφράσει βιβλία), ο κ. Παπαντώνης σημειώνει ότι είναι η επανάληψη και η επιμονή.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος