Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και πως να προφυλαχθούμε

Με την αφρικανική σκόνη να απομακρύνεται σταδιακά από τη χώρα μας, ρωτήσαμε δύο έγκριτους επιστήμονες για το πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας, σε συνδυασμό μάλιστα, με τον ερχομό της άνοιξης η οποία επιτείνει τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Η κυρία Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, και ο κύριος Γεώργιος Μ. Κρομμύδας, Μ. D, Ph.D Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, ανέφεραν στο ertnews.gr όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία μας.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αύξηση του φαινομένου της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας. Γιατί συμβαίνει αυτό κυρία Δεμέστιχα και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας;Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και πως να προφυλαχθούμε

Η αιτία είναι η ταχέως εξελισσόμενη ερημοποίηση της Σαχάρας η οποία αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών, συμπαρασύρει βαρέα μέταλλα, μύκητες και βακτήρια. Στα βαρέα μέταλλα αναφέρονται, ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, το καίσιο και διοξίνες. Η επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαρτάται από την πυκνότητα του νέφους και τη χρονική διάρκεια κατά την οποία εκτείθονται οι άνθρωποι σε αυτό.

Το μέγεθος των σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν και τελικά φθάνουν στον ελλαδικό χώρο μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο επιθήλιο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Είναι μεγέθους 10mm και διεισδύουν στο ανώτερο αναπνευστικό. Στους βρόγχους είναι έως 2,5mm και διεισδύουν στις κυψελίδες.

Η άνοιξη επιβαρύνει περαιτέρω την κατασταση αφού ενσωματώνονται οι γύρεις στα σωματίδια του νέφους και γίνονται περισσότερο διεισδυτικές και επιθετικές με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονα σε βαρύτητα συμπτώματα στα άτομα που ήδη έχουν αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική, επιπεφυκίτιδα αλλεργικό άσθμα.

Οι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον αλλεργιολόγο τους για προσαρμογή της θεραπείας τους εφόσον αυτό επιβάλλεται.

Οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά όπως και ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι με πνευμονοπάθειες, καρδιοπαθείς και γενικά άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και να συμβουλεύονται τους θεράποντες ιατρούς τους.

Κύριε Κρομμύδα, πόσο κινδυνεύουν οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό από την αφρικανική σκόνη και πως μπορούν να προφυλαχθούν;

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και πως να προφυλαχθούμε
Ο πνευμονολόγος- φυματιολόγος, Γεώργιος Κρομμύδας

Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη δύναται να επιφέρει συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με πνευμονικές νόσους, όπως κρίσεις άσθματος, παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, βήχα και ερεθισμό. Ο μηχανισμός του που οδηγεί σε αυτή την απόκριση είναι σχετικά ασαφής.

Οι επιστήμονες αναφερούν ότι τα μικροσωματίδια της σκόνης φαίνεται να καταστρέφουν τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία κατόπιν απελευθερώνουν μια ουσία που ονομάζεται ιντερλευκίνη η οποία σχετίζεται με φλεγμονή. Στη συνέχεια προκαλείται μια αλληλουχία συμβάντων που προκαλεί κοινά συμπτώματα μεταξύ ατόμων με πνευμονικές νόσους.

Οπότε είναι σημαντική η προφύλαξη από όλο αυτό το φαινόμενο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τα κάτωθι μέτρα:

1. Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

2. Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου ffp2

3. Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων(εισπνεόμενων)

4. Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο

5. Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό

6. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

7. Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν ανεπιθύμητα και δυσάρεστα περιστατικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος