ertnews.gr

Επείγουσα ανάγκη για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμη και από τους εμβολιασμένους

02/11 10:31
Επείγουσα ανάγκη για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμη και από τους εμβολιασμένους

AP

Την διατήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συστήνει μελέτη του Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Deseases.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα πολύ χαλαρά μέτρα ή και μη εφαρμογή τους αλλά και η ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή δέλτα έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γρήγορη εξάπλωση του ιού πλήττοντας μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων, δημιουργώντας παράλληλα ασφυξία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η ίδια μελέτη δείχνει ότι τα εμβολιασμένα μέλη ενός νοικοκυριού μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και υπό αυτήν έννοια η τήρηση των βασικών κανόνων προφύλαξης όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, η καλή υγιεινή των χεριών αλλά και τα τεστ παραμένουν οι σημαντικότεροι τρόποι για την αποφυγή νέων μολύνσεων.

Αναλύθηκαν δεδομένα από 621 άτομα

Για τη μελέτη, οι Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα της νόσου 621 ατόμων που μολύνθηκαν από κορονοϊό μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 και εμφάνισαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Χρησιμοποιώντας καθημερινά τεστ PCR, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν πόσο καιρό οι συμμετέχοντες ήταν μολυσματικοί και πόσο υψηλό ήταν το ιικό τους φορτίο. Συμπέραναν ότι ακόμη και πλήρως εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να διατρέχουν σχετικό κίνδυνο να προσβληθούν από την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ και να μολύνουν άλλα μέλη της οικογένειας τους νοικοκυριού τους με το ιικό τους φορτίο να εμφανίζει παρόμοια υψηλά ποσοστά  με εκείνα των μη εμβολιασμένων.

Δεν αρκούν μόνο τα εμβόλια

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα παρέχουν μια εξήγηση για τον λόγο που η παγκοσμίως διαδεδομένη και εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή ΔΕΛΤΑ μπορεί επίσης να δημιουργήσει υψηλούς αριθμούς λοιμώξεων σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Μεγάλη Βρετανία. Τα αποτελέσματά μάλιστα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με την παραλλαγή και τη διάδοσή της στα σπίτια.

Η ανοσία από τα εμβολιασμένα άτομα μειώνεται μετά από μήνες

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η ανοσία των εμβολιασμένων ατόμων μειώνεται μετά από λίγους μήνες. Οι ερευνητές συνέστησαν επειγόντως στα μη εμβολιασμένα άτομα να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 και σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί να δεχτούν  να προχωρήσουν σε εμβολιασμό με αναμνηστική δόση. Ως αδυναμία της μελέτης τους, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι τα αρχικά κρούσματα ήταν άτομα με συμπτώματα Covid-19, τα οποία επομένως εντοπίστηκαν από το σύστημα δοκιμών. Έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν εμφανιστεί στα νοικοκυριά τους ασυμπτωματικές λοιμώξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version