Ένθετο Τέχνες: Η νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα στο EΡΤΝews

Πολλά νέα σχέδια έχει για την Εθνική Πινακοθήκη η νέα διευθύντριά της, Συραγώ Τσιάρα. Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια και πρώην διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, και μεταβατική διευθύντρια επί διετία στο ΕΜΣΤ, εργάστηκε τους τελευταίους μήνες με τους εργαζομένους της Εθνικής Πινακοθήκης για να χαράξουν μαζί τις κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν το ιστορικό μουσείο στην επόμενη φάση του.
Θα επικεντρώσει σε ομαδικές, θεματικές περιοδικές εκθέσεις, θα πλαισιώσει κάθε μία απ’ αυτές με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, ημερίδες, περφόρμανς και άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα, θα στραφεί σε συναντήσεις της ζωγραφικής και με άλλες τέχνες, θα αξιοποιήσει με νέο πνεύμα τον εκθεσιακό χώρο του 3ου ορόφου της Πινακοθήκης.
Θα επικεντρώσει στα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα δημιουργήσουν τους φιλότεχνους της νέας γενιάς, θα επιδιώξει συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς, θα φροντίσει για την ανανέωση της λειτουργίας των παραρτημάτων της Εθνικής Πινακοθήκης στην περιφέρεια: στο Ναύπλιο, στην Κουμαντάρειο Σπάρτης, στην Κέρκυρα, στο Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα.
Ως προς τις εκθέσεις, παρατείνεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 η υπέροχη έκθεση με 150 έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη. Το εκθεσιακό γεγονός θα εμπλουτίσουν:
*Μία επιστημονική συνάντηση για το πνευματικό/φιλοσοφικό κίνημα του θεοσοφισμού που επηρέασε τόσο τον Παρθένη αλλά και σημαντικούς ζωγράφους όπως ο Καντίνσκυ, ο Μάλεβιτς, ο Μοντριάν
*και μία περφόρμανς, πάνω σ’ ένα κείμενο του 1930 ενός λόγιου δημοσιογράφου εγκαλεί τον Παρθένη για τις καινοτομίες του, και αφορά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από το ακαδημαϊκό κατεστημένο.
Θα ακολουθήσει, άνοιξη του 2023, περιοδική έκθεση με έργα 40 Ελλήνων ζωγράφων με θέμα το αστικό βίωμα σε σχέση με τις αλλαγές που σημειώθηκαν στην Αθήνα τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Οι πίνακες ζωγραφικής θα συνομιλήσουν με τις σχετικές αποτυπώσεις και στις ελληνικές ταινίες της εποχής. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Εν τω μεταξύ άνοιξε η αίθουσα Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης όπου πλέον εκτίθενται οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν – είχαν κλαπεί και βρέθηκαν μετά από 9 χρόνια- αλλά και η Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού στο Γουδί, που παρέμενε κλειστό επί διετία λόγω έργων συντήρησης.

Δείτε επίσης στο Ένθετο για τις τέχνες και τον πολιτισμό:

Πιο επίκαιρος από ποτέ ο «Γάμος» του Μάριου Ποντίκα –στο θέατρο Επί Κολωνώ
Ο σημαντικός θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Μάριος Ποντίκας έφυγε από την ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. Δεν πρόλαβε να δει την θαυμάσια παράσταση του «Γάμου» στο θέατρο Επί Κολωνώ, που η σκηνοθέτις Ελένη Σκότη και ο σκηνογράφος Γιώργος Χατζηνικολάου, ψυχή της ομάδας Νάμα, αφιερώνουν στην μνήμη του. Έργο του 1980, σοκάρει με την επικαιρότητά του καθώς μιλάει για την εγκληματική κακοποίηση μίας έφηβης, που δεν υπήρξε μόνο θύμα βιασμού αλλά και της επακόλουθης βίας από την οικογένεια και την κοινωνία. Μιλούν στην κάμερα της ΕΡΤ η σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί της παράστασης.

Παρουσίαση – Επιμέλεια: Ματίνα Καλτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος