Ένωση Ξένου Τύπου: Το Ισραήλ δικαιολόγησε τη δολοφονία Λιβανέζου δημοσιογράφου δημοσιεύοντας ψεύτικη εικόνα του με ΑΙ

Η Ένωση Ξένου Τύπου κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός κατασκεύασε μια ψεύτικη εικόνα με τεχνητή νοημοσύνη για τον Λιβανέζο δημοσιογράφο Άλι Σουάιμπ, προκειμένου να δικαιολογήσει τη δολοφονία του.

Ο Σουάιμπ ήταν ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Al-Manar και κάλυπτε επιθέσεις και πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο επί δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουάιμπ, η δημοσιογράφος Φάτιμα Φετούνι και ο αδελφός της, εικονολήπτης Μοχάμεντ Φετούνι σκοτώθηκαν στις (28/3) σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το όχημά τους στην περιοχή Τζεζίν, στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή και τα μέσα ενημέρωσης για τα οποία εργάζονταν, το πλήγμα σημειώθηκε ενώ οι δημοσιογράφοι κάλυπταν τις εξελίξεις στα σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει τότε ότι ένας από τους νεκρούς, ο Άλι Σουάιμπ, ήταν μέλος επίλεκτης μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι δραστηριοποιούνταν παράλληλα ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στην οργάνωση.

Ο στρατός δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό του, αλλά δημοσίευσε μια εικόνα στην πλατφόρμα X που έδειχνε τον Σουάιμπ να φορά στρατιωτική στολή κάτω από το κλασικό γιλέκο του Τύπου.

Συνόδευσε την εικόνα με το κείμενο ότι ο Σουάιμπ «κρυβόταν πίσω από το κράνος του δημοσιογράφου για να εκτελέσει αποστολές… στα σύνορά μας». Αργότερα, ο εκπρόσωπος του στρατού παραδέχθηκε στην πλατφόρμα X ότι η εικόνα ήταν «επεξεργασμένη».

Δημοσιεύθηκε επίσης δεύτερη, ασαφής φωτογραφία, στην οποία ο Σουάιμπ εμφανιζόταν με στρατιωτική στολή μπροστά από ένα άρμα μάχης. Ο Σουσάνι συνόδευσε τη δημοσίευση με τη φράση: «Δημοσιεύουμε σήμερα αυτήν τη μη επεξεργασμένη εικόνα του Άλι Σουάιμπ με στολή της Χεζμπολάχ».

Η Ένωση καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «ακατάλληλη χρήση τεχνητής νοημοσύνης» στην υπόθεση Σουάιμπ και επέκρινε τον στρατό για τη συστηματική δυσφήμιση δημοσιογράφων και τη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών χωρίς αποδείξεις.

Σύμφωνα με την Ένωση Ξένου Τύπου, η οποία εκπροσωπεί εκατοντάδες δημοσιογράφους στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, ο στρατός δημοσίευσε στις 28 Μαρτίου μια «ψεύτικη» εικόνα με στόχο να δυσφημίσει τον δημοσιογράφο. Η Ένωση σημείωσε ότι, παρότι ο στρατός εξέδωσε διευκρίνιση, «η εικόνα δεν θα έπρεπε να είχε δημοσιευθεί εξαρχής».

Η Ένωση πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πολέμων, έχει γίνει συνηθισμένη πρακτική ο ισραηλινός στρατός να δυσφημεί δημοσιογράφους, να σπέρνει αμφιβολίες μέσω ανακριβών πληροφοριών και να προβάλλει ισχυρισμούς χωρίς σαφείς αποδείξεις».

Η Ένωση ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τον Οκτώβριο του 2023, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως ορισμένοι ήταν ένοπλοι, χωρίς όμως να παρουσιάσει επαρκείς αποδείξεις.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: elnashra

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος