Tα μέλη της κολεκτίβας Βέλγων καλλιτεχνών Schellekens & Peleman έφτιαξαν ένα τεράστιο “φουσκωτό πρόσφυγα”, στην προσπάθειά τους να κάνουν σαφές ότι το προσφυγικό ζήτημα παραμένει ακόμα στην Ευρώπη και μάλιστα έχει μεγάλες διαστάσεις.
Ο «Φουσκωτός Πρόσφυγας» έχει ύψος 7 μέτρων και είναι κατασκευασμένος από το υλικό των Zodiac, των φουσκωτών σκαφιδίων με τα οποία καταφθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Η φιγούρα, που έφτασε στην Κοπεγχάγη μετά από ένα μακρύ ταξίδι, φορά ένα σωσίβιο και ίσως έχει έτσι καλύτερη τύχη από τις χιλιάδες των ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα πηγαίνοντας κόντρα στην τραχιά τους μοίρα.
O «Φουσκωτός Πρόσφυγας», γεμάτος αέρα, αλλά με άφθονο περιεχόμενο ως προς τη διάδοση των ανθρωπιστικών ζητημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, είχε ταξιδεύσει στην Αμβέρσα, στην Ουψάλα, στη Βενετία και σύντομα θα βρεθεί στο Ρότερνταμ και τη Μελβούρνη.
Με το εγχείρημα τους, οι Schellekens & Peleman φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες γύρω από το ζήτημα του μεταναστευτικού. Σε ένα άλλο πρότζεκτ τους, το «Moving Stories» συνεργάζονται με πρόσφυγες που ζουν στην πόλη όπου έχει καταπλεύσει ο «Φουσκωτός Πρόσφυγας» και τους προσκαλούν να γράψουν ένα γράμμα σε άλλους πολίτες που είναι ήδη μέλη της κοινότητας της πόλης.
Τα γράμματα τυπώνονται σε τόσα αντίγραφα όσες και οι εθνότητες που είναι καταγεγραμμένες στην κάθε πόλη (στην Αμβέρσα τυπώθηκαν σε 166 αντίγραφα γιατί τόσες είναι ακριβώς οι εθνότητες που έχουν καταγραφεί στη βελγική πόλη). Οι Schellekens & Peleman ταχυδρομούν τα γράμματα σε τυχαίες διευθύνσεις, μαζί με μία κάρτα για να μπορεί ο παραλήπτης της επιστολής να απαντήσει στον αποστολέα, ερχόμενος σε επαφή μαζί του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτογραφίας: Από την ιστοσελίδα των Schellekens & Peleman στο facebook.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος