Ένα ψάρι- αλιγάτορας βρέθηκε για πρώτη φορά σε ποταμό του Κάνσας

Ένα πλάσμα γνωστό ως «ζωντανό απολίθωμα», το ψάρι-αλιγάτορας γαρ, εντοπίστηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Κάνσας. Ο ψαράς Ντάνι Λι «Μπουτς» Σμιθ έπιασε το ψάρι ύψους 1,37 μέτρων και 17,92 κιλών στις 20 Σεπτεμβρίου στον ποταμό Νέοσο, σύμφωνα με το Τμήμα Αγριας Ζωής και Πάρκων του Κάνσας. Το συγκεκριμένο ζώο εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη γη πριν από σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια, εξ ου και το προσωνύμιο «ζωντανό απολίθωμα».

«Όταν βγήκε από το νερό την πρώτη φορά… σοκαρίστηκα, έμεινα άναυδος. Έχω δει κροκόδειλο να πηδάει, αλλά τίποτα δεν έκανε σαν αυτό» είπε ο Σμιθ. «Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στη ζωή, είμαι σίγουρος», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με άλλους αλιγάτορες, που τυπικά παρατηρούνται στο Κάνσας, το συγκεκριμένο είδος έχει πιο φαρδύ ρύγχος και μοιάζει με αμερικανικό αλιγάτορα. Το σπάνιο αυτό ψάρι μπορεί να βρεθεί από το νοτιοδυτικό Οχάιο και το νότιο Ιλινόι μέχρι τον ποταμό Μισισιπή και εκτείνεται νότια του Κόλπου του Μεξικού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ψαριών & Αγριας Ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πώς έφτασε στον ποταμό Νέοσο παραμένει ένα μυστήριο.

Στα 26 χρόνια που εργάζεται στο Τμήμα Άγριας Ζωής και Πάρκων του Κάνσας, ο περιφερειακός επόπτης αλιείας Σον Λίνοτ δήλωσε ότι αυτή είναι μόλις η δεύτερη ή τρίτη φορά που συναντά ένα είδος που δεν ενδημεί στον ποταμό.

Η εισαγωγή μη ιθαγενών ειδών είναι επιβλαβής επειδή μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες και να διαταράξουν το οικοσύστημα. Είναι επίσης παράνομο στο Κάνσας να απελευθερώνει κανείς ψάρια σε δημόσια ύδατα, εκτός εάν έχουν αλιευθεί από τα εν λόγω ύδατα.

«Δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται αυτό το ψάρι. Είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινήσεις ψάρια αν μετακινήσεις το νερό, οπότε έχουμε και αυτή την ανησυχία. Από πού προέρχεται αυτό το νερό;» τόνισε ο Λίνοτ.

Οι βιολόγοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την προέλευση του ψαριού με άλλα μέσα, όπως η γενετική ταυτοποίηση και οι δοκιμές μικροχημείας. Ο Λίνοτ εκτιμά ότι το ψάρι αυτό απελευθερώθηκε είτε από κάποιο ενυδρείο είτε από κάποιον που το είχε ως κατοικίδιο.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος