Οι ελβετικές εταιρείες σχεδιάζουν να κάνουν απευθείας επενδύσεις στις ΗΠΑ, ύψους 200 δισεκ. δολαρίων, μέχρι το 2028, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Ουάσινγκτον ώστε να μειωθούν οι δασμοί από το 39% στο 15%, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Γκι Παρμελέν.
«Η Ελβετία δεν έκανε παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις (με την Ουάσινγκτον) που θα έθεταν υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία ή την ουδετερότητά της» τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι είναι «δύσκολο» να πει από πού θα μπορούσαν να προέλθουν οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, πέραν του φαρμακευτικού τομέα. Άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η αεροναυπηγική Pilatus και η σιδηροδρομική εταιρεία Stadler ήδη δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, εξήγησε.
Σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας η χώρα θα μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως είναι τα βιομηχανικά είδη, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα «μη ευαίσθητα» αγροτικά προϊόντα.
Με βάση της συμφωνία, η Ελβετία θα προχωρήσει σε αδασμολόγητες εισαγωγές για συγκεκριμένο όγκο επιλεγμένων αμερικανικών προϊόντων: 500 τόνους βοδινού, 1.000 τόνους κρέατος βίσωνα και 1.500 τόνους πουλερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος