Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ΕΡΤ: Η Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά (video – Aποκλειστικό)

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο πρώην πρόεδρος της κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά αποκλειστικά στην κάμερα της ΕΡΤ για τον ρόλο του τη δύσκολη εποχή των μνημονίων, όταν έδωσε μάχη όπως λέει, να μην βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ξαναβρήκε τον δρόμο της και τα πάει καλά, χάρη στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των πολιτών της», τόνισε.

Αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη, αλλά και στο βέτο που άσκησε η Τουρκία στην αίτηση ένταξης Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Έχετε έναν δύσκολο γείτονα», είπε αναφερόμενος στην Τουρκία και την προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα. «Η Τουρκία είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα» τόνισε.

Υπέρμαχος της Ελλάδος την κρίσιμη εποχή των μνημονίων, ως πρόεδρος της Κομισιόν αντιστάθηκε όπως λέει στις πιέσεις των ισχυρών της Ευρώπης, να εξοβελίσουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η Ελλάδα είναι γηραιό έθνος και από τότε που εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πάει καλά. Ήμουν πάντα υπέρ της ένταξης και της διατήρησής της στην ευρωζώνη, γιατί κάποιοι- λίγοι- ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Ήμουν αυστηρά αντίθετος σε αυτό γιατί θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Επί προεδρίας του, όπως λέει, ξαγρυπνούσε, πεπεισμένος ότι η χώρα μας μπορεί να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα εντός Ευρωζώνης και αντλούσε δύναμη από τη γενναιότητα των Ελλήνων.

Επίσης ο πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι: «Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού που επέδειξε θάρρος και ακόμα περισσότερο, η Ελλάδα είναι ακόμα εδώ και χαίρεται που είναι (μέρος της Ένωσης). Χαρούμενος για εκείνους. Χαρούμενος για εμάς. Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει καλά. Δεν θέλω να ανακατευτώ στην εσωτερική πολιτική της, αλλά κοιτάζοντας τα στοιχεία μπορείτε εύκολα να δείτε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά».

Στην ερώτηση: «Η ενεργειακή κρίση βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη; Τι πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσει η Ευρώπη κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης»; ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε: «Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καλά προετοιμασμένη για την ενεργειακή κρίση, αλλά έχουν ληφθεί μέτρα, για να βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κατάσταση όπου δεν θα εξαρτόμαστε πλήρως από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό είναι υψίστης σημασίας».

-Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πάντα πολύ σημαντικός, ανεξάρτητα από την ενεργειακή κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Ελλάδα όπως η Ελλάδα χρειάζεται την Ε.Ε.».

Αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ενώ διατύπωσε και τον προβληματισμό του για τις ακατανόητες, όπως είπε, ενστάσεις της στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Τουλάχιστον, όχι για την ώρα. Δεν καταλαβαίνω την επιφυλακτικότητα της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι συνετή».

-Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προς την Ελλάδα;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει ότι στεκόμαστε δίπλα της. Έχετε έναν δύσκολο γείτονα. Η Τουρκία είναι μια πολύ ιδιαίτερη “περίπτωση” και η Ε.Ε. – με την Ελλάδα να αποτελεί μέλος της Ε.Ε. – πρέπει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση όπως είπε, αφού η αγάπη του για την Ελλάδα είναι γνωστή.

Ο Αντώνης Ρεγκάκος, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ανέφερε: «Η Ακαδημία υποδέχεται σήμερα με μεγάλη χαρά τον διακεκριμένο Ευρωπαίο πολιτικό, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο εξέλεξε πριν από περίπου ένα χρόνο ως επίτιμο μέλος της», με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τονίζει: «Δεν έχω αντικειμενική σχέση με την Ελλάδα γιατί είμαι ερωτευμένος με την Ελλάδα. Η αγάπη δεν έχει λογική».

Συνέντευξη: Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος