Ζ. Μακρή στο Πρώτο για μέτρα κατά του bullying: Δεν είναι απαίτηση μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας (audio)

«Στόχος είναι να μιλήσουν τα παιδιά, να σπάσουν τη σιωπή, καθώς επίσης και οι ενήλικοι να αντιληφθούν ότι η προσπάθεια είναι να προλάβουμε να ανιχνεύσουμε τέτοια φαινόμενα. Αλλά αυτό όταν δεν το καταφέρουμε, η προσπάθεια είναι να τα αντιμετωπίσουμε επιστημονικά, παιδαγωγικά, με τον καλύτερο τρόπο» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του bullying.

«Οι προσπάθειες είχαν αρχίσει από την προηγούμενη τετραετία, από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τόσο ο αριθμός των περιστατικών όσο είναι η βιαιότητα, είναι η σκληρότητα που έχουν τα παιδιά να κάνουν τέτοιες πράξεις που επιβάλλει να κάνουμε καινούρια, πιο επίκαιρα μέτρα» σημείωσε η κ. Μακρή.

Επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, απαγόρευση συμμετοχής σε εκδηλώσεις του σχολείου, σε αθλητικές δραστηριότητες αλλά και εκδρομές, εάν κρίνει ο σύλλογος διδασκόντων ότι είναι απαραίτητο, περιλαμβάνονται στα μέτρα, ενώ θα υπάρχει υποχρέωση εφεξής, από την καινούργια σχολική χρονιά, των γονέων, υπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που γίνεται με το σχολείο, αποκατάστασης βανδαλισμών.

«Μη φανταστεί κανείς ότι τυχαίες φθορές ή ζημιές που γίνονται κατά λάθος περιλαμβάνονται σε αυτή την κατάσταση, αλλά βανδαλισμοί περιλαμβάνονται, αυστηρά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα και για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια. Η πλατφόρμα αυτή που δίνει τη δυνατότητα επώνυμης καταγγελίας και τα παιδιά και οι καταγγέλλοντες ξέρουν ότι θα διαχειρίζονται τα περιστατικά με εχεμύθεια, με διακριτικότητα» επισήμανε η κ. Μακρή.

Απαντώντας σε αντιδράσεις Ενώσεων διδασκόντων και από την αντιπολίτευση που χαρακτηρίζουν τα μέτρα αντιπαιδαγωγικά ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για «ενίσχυση της ρουφιανιάς», η κ. Μακρή τόνισε πως πρόκειται για μέτρα εκπαιδευτικά απαραίτητα και πως δεν είναι απαίτηση μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και απαίτηση της κοινωνίας.

«Κανείς δεν ρουφιανεύει και δεν καταγγέλλει αν δεν υπάρχει λόγος. (…) Σε μια διαδικασία εκφοβισμού, υπάρχουν τρεις πλευρές. Είναι το παιδί θύτης που έχει και αυτό την ανάγκη της προστασίας. Ένα παιδί σε τέτοια τρυφερή ηλικία όταν συμπεριφέρεται βίαια, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι συμβαίνει. Η πολιτεία οφείλει να λάβει μέριμνα και για αυτό. (…) Είναι το παιδί θύμα που προφανώς δεν θα του αφήσουμε ανεπούλωτα τραύματα που θα το ακολουθούν στην εφηβική και στην ενήλικη ζωή του. Και είναι και τα παιδιά παρατηρητές. Άρα λοιπόν, η ευθύνη της πολιτείας είναι όλους αυτούς να τους προστατέψει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, να δώσει την κατάλληλη αντιμετώπιση από τους κοινωνικούς λειτουργούς, από τους ψυχολόγους, από τον Διευθυντή, από τον Σύμβουλο σχολικής μονάδας, το Συμβούλιο Εκπαίδευσης, ανάλογα με την περίπτωση και σε αυτά πρέπει να υπάρχουν σύμμαχοι από όλες τις παρατάξεις και να υποδεικνύουν ενδεχομένως και καλύτερη αντιμετώπιση και επικαιροποίηση. (…) Να αντιληφθούν ότι εκτός από τα εργαστήρια δεξιοτήτων που διδάσκουν βιωματικά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχουμε τώρα και μια διαδικασία ενεργοποίησης του ενεργού πολίτη μέσα στα σχολεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Θα έχουμε ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, συνεργασία με τους γονείς, γνώση των παιδιών για να αναδεικνύουν τα φαινόμενα αυτά. Είναι κρίμα που ένα φαινόμενο, αυτά τα περιστατικά, τα οποία είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, τα είδαμε στο βίντεο, είναι η πραγματικότητα, δεν ομονοούμε και δεν συμφωνούμε όλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας.

«Έχω την αίσθηση ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και έχουμε την πεποίθηση ότι εφεξής τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται σωστά, δεν θα εξαλειφθούν, δεν έγινε πουθενά παγκόσμια αυτό, αλλά έχω την πεποίθηση ότι τα αντιμετωπίζουμε ως μια γροθιά και καλλιεργούμε και στα παιδιά μας τη συνείδηση να αποφεύγουν τέτοιες δραστηριότητες» συμπλήρωσε η κ. Μακρή.

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και μπορεί κανείς να κάνει χρήση, ανέφερε η κ. Μακρή, ενώ τα πρωτόκολλα έχουν δοθεί στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι κάνουν τον χειρισμό των υποθέσεων. Επιπλέον, σημείωσε πως η ενημέρωση εκείνων που καταγγέλλουν θα είναι πλήρης ώστε να ξέρουν ότι δεν πάει στο καλάθι η καταγγελία τους, αλλά παρακολουθείται και μάλιστα ταχύτατα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος