Υπόθεση Κουφοντίνα: Έκτακτη σύσκεψη στη ΓΑΔΑ – Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, που βρίσκεται στην 54η μέρα απεργίας πείνας. Τον Σεπτέμβριο ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης δηλωσε η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, την οποία κατηγορεί για ψεύδη η δικηγόρος του ισοβίτη Ιωάννα Κούρτοβικ.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιηθηκε στην ΓΑΔΑ υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την ενίσχυση των μέτρων αποτροπής νέων επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών από αλληλέγγυους στο Δημήτρη Κουφοντίνα. Ήδη μετά τις καταδρομικές επιθέσεις, φυλάσσονται δικαστικοί και αστυνομικοί στόχοι, ενώ σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα “Τα Νέα”, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση περιμετρικά στρατιωτικών μονάδων και σε αποθήκες πυρομαχικών.

Αργά το μεσημέρι έγινε νέα καταγγελία ότι στην Ούλοφ Πάλεμ κοντά στην Πανεπιστημιούπολη διακόπηκε ξανά η κυκλοφορία από άτομα που σταματούν οχήματα ζητώντας ταυτότητες και ψάχνοντας αστυνομικούς με πολιτικά. Χθες το βράδυ κλήθηκε η αστυνομία μετά από καταγγελία για μπλόκο 100 ατόμων.

“Ο κρατούμενος έχει πρόσβαση σε ένδικα μέσα”

“Δεν είναι δυνατόν ποτέ κανείς να εκβιάζει για το πού θα βρίσκεται φυλακισμένος», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επισημαίνοντας ότι «υπήρξαν οι απαντήσεις από την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής και πλέον ο κρατούμενος «έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τα ένδικα μέσα». “Δεν είναι δυνατόν ποτέ κανείς να εκβιάζει για το πού θα βρίσκεται φυλακισμένος», πρόσθεσε.

Είναι καθήκον των γιατρών να διατηρηθεί ο κρατούμενος στη ζωή, ανέφερε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και πρόσθεσε ότι  ο ίδιος επέλεξε να μην ακολουθήσει τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος, αλλά να κάνει απεργία πείνας.

«Την ευθύνη της ζωής ενός καταδίκου αλλά και την πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Άρα η κυβέρνηση οφείλει να βρει έναν τρόπο να μην παίξει το επικίνδυνο παιχνίδι της αντιπολίτευσης, ούτε και να μπει στη λογική της, επισήμανε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Οργανωμένη  επίθεση με σκονάκια»

Σε γραπτή της δήλωση η συνήγορος του Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, επισημαίνει ότι τους καλούν να απευθυνθούν στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και “φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει”.

“Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ψεύδεται για μία φορά ακόμη, ενώ ολόκληρη η πολιτειακή εξουσία έχει επιδοθεί σε  μία οργανωμένη  επίθεση με «σκονάκια» προετοιμασίας. Προσπαθούν να πλήξουν τον απεργό, διαστρέφοντας την ουσία των αιτιών της  ακραίας διαμαρτυρίας του .

“Λύση είναι να σταματήσει την απεργία πείνας”

Για ποιο λόγο επιλέγει την απεργία πείνας; Εφόσον θεωρεί ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος από μένα και από άλλα όργανα της πολιτείας γιατί δεν προσφεύγει στην δικαιοσύνη για να δικαιωθεί; απάντησε ο Σοφία Νικολάου, επισημαίνοντας ότι η “λύση είναι να σταματήσει την απεργία πείνας”. Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δήλωσε ότι το Σεπτέμβριο του 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης.

Σφοδρή  η πολιτική αντιπαράθεση

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του, εξαπέλυσε η Αριστοτελία Πελώνη τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας “ως αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του.”

Απάντηση στην κυρία Πελώνη έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι η κα Πελώνη “οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες εάν θεωρεί «αυτόκλητους συνηγόρους» του Κουφοντίνα, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κουμουτσάκο και Τζαβάρα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Μέρα 25, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη, τη Διεθνή Αμνηστία και τους εκατοντάδες νομικούς και ακαδημαϊκούς που ζητούν την τήρηση του νόμου”.

Από το ΚΙΝΑΛ, ο Κώστας Σκανδαλίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΘΕΜΑ 104,6), επισημαίνει ότι “εκτός από την εφαρμογή του νόμου πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι ένας νεκρός σήμερα, ειδικά Κουφοντίνας θα ξανανοίξει κεφάλαιο ηρωοποίησης από το οποίο η χώρα έχει ξεφύγει οριστικά μετά την σύλληψη του”.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, επισημαίνει: Αυτόό που πρέπει να συζητάμε σήμερα είναι το πώς ο κάθε κρατούμενος, ανεξάρτητα από το αδίκημα που έχει κάνει, αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και είναι σεβαστά τα δικαιώματά του”.

Ο εκπρόσωποςΤύπου του ΜΕρα25, Μιχάλης Κριθαρίδης επέκρινε την κυβέρνηση ότι “επιλέγει να παρανομήσει, ρισκάροντας την ύπαρξη του πρώτου νεκρού απεργού πείνας και δίψας πλέον, στην Ευρώπη, από την εποχή ακόμα της Θάτσερ.

Από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης ανακοινώθηκε: «Διαφωνία» και κομματικός «εμφύλιος» μόνο για την υπόθεση Κουφοντίνα ώστε να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο χωρίς να ντρέπονται!

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του (Παραπολιτικά) ανέφερε μεταξύ άλλων: «To 2015 έκανε απεργία πείνας για να μην πάει στον Κορυδαλλό, το 2021 κάνει απεργία πείνας για να πάει στον Κορυδαλλό. Αντί να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, βάζει τους μπαχαλάκηδες να σπάνε τα καταστήματα και να κάνουν πορείες. Να τον χαίρεται ο κύριος Τσίπρας». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τα χατίρια του Κουφοντίνα. Το ίδιο ονειρεύεται να του κάνει τα χατίρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο που ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας».

Στο μεταξύ, νέα επιστολή 129 δικαστών και εισαγγελέων, από τον βαθμό του αρεοπαγίτη έως του ειρηνοδίκη, εκφράζει την αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) να εκδώσει ανακοίνωση (24.2.2021), σχετικά με το μέλος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ειδικότερα, μετά τους 41 δικαστές και εισαγγελείς, μετά τους σημερινούς πέντε δικαστές, ήρθαν 129 δικαστές και εισαγγελείς με κοινή επιστολή τους, να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, (24-2-2021 υπό τον τίτλο “Για τον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα”), το οποίο, όπως επισημαίνουν, παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της ΕΔΕ και εκφεύγει του καταστατικού της σκοπού και ζητούν την ανάκληση της εν λόγω ανακοίνωσης.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Κώστας Παπαδόπουλος, Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος