Υποδηλωμένη εργασία: Τα «όπλα» του Υπουργείου για τον περιορισμό της «αόρατης» απασχόλησης

Σε συνήθη πρακτική αναδεικνύεται η υποδηλωμένη εργασία, με ορισμένους εργοδότες να κολλάνε τα μισά ένσημα, ενώ οι εργαζόμενοι απασχολούνται ολόκληρο το 8ωρο. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες, εξισώνοντας την υποδηλωμένη εργασία με την αδήλωτη. «Ανάχωμα» στην εκμετάλλευση των νεοπροσληφθέντων, βάζει η μείωση της δοκιμαστικής απασχόλησης, από τους δώδεκα στους έξι μήνες.

Μισά ένσημα αλλά για πλήρες ωράριο είναι η σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, αφήνοντας ακάλυπτους τους εργαζόμενους και στερώντας εισφορές από τα Ταμεία.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το πρόστιμο των 10.500 ευρώ/ανά εργαζόμενο θα επιβάλλεται πλέον και στους εργοδότες που δηλώνουν λιγότερες από τις πραγματικές ώρες απασχόλησης για το προσωπικό τους.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καιη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους είναι τα «όπλα» του Υπουργείου Εργασίας στον περιορισμό της «αόρατης» απασχόλησης.

Μείωση γραφειοκρατίας με την ψηφιακή κάρτα

Κίνητρο για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν νωρίτερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα είναι η απαλλαγή ανά μήνα σειράς δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ, όπως η προδήλωση αλλαγών ωραρίου εργασίας και υπερωριών.

«Η πιστή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και που να επιτρέπει τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό θα είναι το μεγάλο μας στοίχημα το επόμενο διάστημα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αλλαγές στη δοκιμαστική περίοδο εργασίας

«Φρένο» μπαίνει και στην καταστρατήγηση των προσλήψεων υπό δοκιμή, με απόλυση χωρίς αποζημίωση.

Ο κύριος κορμός του νομοσχεδίου – που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πιθανότατα την Δευτέρα – περιλαμβάνει διατάξεις για τα εργασιακά ενσωματώνοντας κοινοτική οδηγία για διαφανείς και προβλέψιμους όρους στην εργασία.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος