Υπό στενή παρακολούθηση από το Πολεμικό Ναυτικό το Oruc Reis – Ποιες είναι οι κινήσεις του

Η Άγκυρα συνεχίζει στο δρόμο των προκλήσεων. Με τρεις νέες Navtex, αργά το βράδυ της Τρίτης, η Τουρκία αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άι Στράτη, επικαλούμενη την Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Yeni Safak, το Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην περιοχή με νέα Νavtex που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, για εργασίες νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΝ Π. Παστουσέας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με την ατζέντα του διαλόγου που περιλαμβάνει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Προσπαθεί να αναβάλλει τις διαπραγματεύσεις και να επανέλθει αργότερα στον διάλογο με την ατζέντα που επιθυμεί Η γείτονα χρησιμοποιεί την προβολή της ναυτικής ισχύος για να επιβάλει τους δικούς της όρους διαπραγματεύσεων. Τακτική που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν

Σημειώνεται ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες, κατά πάγια τακτική, το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.

Kαμία έκπληξη δηλώνουν πηγές του Υπουργείου Άμυνας

Αναμενόμενη ήταν για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η μεταφορά του τουρκικού ερευνητικού σκάφους σε νέες συντεταγμένες με παράταση της υφισταμένης ή την έκδοση νέας Νavtex από την Τουρκία καθώς μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στα επίκαιρα σημεία και διαρκώς απέναντί του. Οι εκτιμήσεις του ελληνικού επιτελείου συγκλίνουν ως προς την πληροφορία για την μεταφορά του ερευνητικού σκάφους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σε μια περιοχή 4 χιλιάδων χλμ και συνολικά αναμένεται να καλύψει μια περιοχή 15 χιλιάδων χλμ.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξοπλισμένα με τα διδάγματα των δύο προηγούμενων κρίσεων εκτελούν συντονισμένα επιχείρηση προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ετοιμότητας στην Άγκυρα.

Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία την επιβολή εμπάργκο όπλων, ενώ με επιστολή στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης να ανασταλεί η διαδικασία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Νωρίτερα την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι «αυξημένες εντάσεις» και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή σημειώντας πως «πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός περιστατικού ή ενός ατυχήματος – και, αν συμβούν, να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Σχετικά με τους S-400, είπε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο σύστημα τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να ενταχθεί στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο γεγονός ότι ήδη οι ΗΠΑ για το λόγο αυτό έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι στηρίζει όλες τις δυνατότητες απάντησης στην κλιμάκωση των προκλήσεων του Τούρκου προέδρου ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος