Υπό διερεύνηση η καταλληλότητα της ταινίας που προβλήθηκε σε μαθητές δημοτικού – Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας για την καταγγελία

Έρευνα σχετικά με την καταγγελία γονέων για προβολή ακατάλληλης ταινίας σε μαθητές τετάρτης δημοτικού, διενεργεί το υπουργείο Παιδείας. Η ταινία βρίσκεται μεν στην ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα για ταινίες σε σχολεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ωστόσο προορίζεται για μαθητές γυμνασίου και όχι δημοτικού.

Ειδικότερα, αγωγή αναμένεται να καταθέσουν οι γονείς ενός 10χρονου μαθητή σε βάρος δασκάλας της 4ης τάξης δημοτικού σχολείου της Αθήνας, υποστηρίζοντας πως η εκπαιδευτικός έβαλε τα παιδιά να δουν την σουηδική μικρού μήκους ταινία «Αγόρια στο Ντους» που έχει μια σκηνή με ακατάλληλο περιεχόμενο. Για την υπόθεση που είναι υπό διερεύνηση από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και για την οποία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη το υπουργείο Παιδείας μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της οικογένειας, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.

Σημειώνεται ότι το συμβάν έγινε πριν από δύο εβδομάδες και η αναστάτωση προκλήθηκε λόγω μια σκηνής που εμφανίζει δύο 12χρονα αγόρια να φιλιούνται. Η ταινία έχει αναδειχθεί ως η καλύτερη ταινία για παιδιά το 2021 και βρίσκεται στην πλατφόρμα του ΕΚΚ από όπου μπορούν να αντλούν υλικό οι εκπαιδευτικοί για να προβάλουν στις τάξεις όμως προορίζεται για μαθητές γυμνασίου και όχι για παιδιά δημοτικού. Επίσης καθε ταινία που περιλμβάνεται εκεί συνοδεύεται από υλικό για να γίνει συζήτηση με τους μαθητές πριν και μετά με τους μαθητές, κάτι που ενδεχομένως δεν έγινε.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ωστόσο όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ελίνα Κολύβα σύμφωνα με το Υπουργείο ο Σύλλογος Διδιασκόντων κάθε σχολείου μπορεί να δει το υλικό να το αξιολογήσει και να αποφασίσει να το διαχειριστεί χωρίς την έγκρισή του.

«Την Παρασκευή 19/5 γνωστοποιήθηκε διαμαρτυρία γονέα σχετικά με το ζήτημα αυτό. Την ίδια ημέρα η διαμαρτυρία απεστάλη αμέσως στην αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να ελέγξει και να ερευνήσει επισταμένως το περιστατικό, να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβη και να μας ενημερώσει σχετικά. Μόλις μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας, θα αποφανθούμε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής ενώ η εκπαιδευτικός που προέβαλε την σουηδικής παραγωγής ταινία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για το συμβάν.

Οι γονείς ζητούν τον πειθαρχικό έλεγχο της δασκάλας

«Πρόκειται για μια κατεξοχήν ταινία με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο, το οποίο εκτυλίσσεται μεταξύ αρρένων εφήβων 12 ετών», ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας στην εκπομπή «Συνδέσεις» επισημαίνοντας ότι οι εντολείς του ζητούν να ελεγχθεί πειθαρχικά κατά πόσο η δασκάλα πληροί τις προϋποθέσεις ή πήρε μόνη της την πρωτοβουλία να προβάλλει την συγκεκριμένη ταινία.

Αναφερόμενος στο εξώδικο – διαμαρτυρία προς τον διευθυντή του σχολείου, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το υπουργείο Παιδείας ο κ. Κατσιμπαρδάς δήλωσε ότι «το μείζον της Πολιτείας είναι να προστατευθεί η παιδική ανηλικότητα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της οικονένειας του μαθητή αποκάλυψε ότι οι πελάτες του είναι και οι δύο εκπαιδευτικοί ενώ για το περιεχόμενο της μικρού μήκους ταινίας υπήρξαν διαμαρτυρίες και από άλλους γονείς. «Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη υπόθεση είχα τηλεφωνήματα και από γονείς από άλλα σχολεία για μια αυθαιρεσία που υπάρχει στο Δημόσιο με τέτοια ζητήματα» ισχυρίστηκε μη διευκρινίζοντας, ωστόσο, εάν έχει στοιχεία γι’ αυτές τις καταγγελίες. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν», κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικούς οι οποίοι αυθαιρετούν στα κρίσιμα ζητήματα του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Οι διακρίσεις της ταινίας

Σημειώνεται ότι την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Κρίστριαν Ζέτερμπεργκ έχει προβληθεί σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχει αποσπάσεις σημαντικές διακρίσεις όπως:

– Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021
– Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Cinekid (Σίνεκιντ), Άμστερνταμ
– Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας, Flickerfest (Φλικερφέστ), Σίδνεϊ
– Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
– Βραβείο Καλύτερης Σκανδιναβικής Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου BUFF (Μπουφ), Μάλμε
– Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Cinemira (Σινεμίρα), Βουδαπέστη

Κυριάκος Βελόπουλος: Αθλιότητα η προβολή της ταινίας σε ανηλίκους μαθητές

«Αισχρή» χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την ταινία μικρού μήκους η οποία προβλήθηκε σε σχολικό περιβάλλον και προκάλεσε αντιδράσεις.

«Ως Έλληνας γονιός, εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την αθλιότητα που διαπράχτηκε εις βάρος ανήλικων μαθητών, με την προβολή τής αισχρής ταινίας, η οποία μάλιστα έχει εισαχθεί ως ”εκπαιδευτικό υλικό” από τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βελόπουλος και καταλήγει.

«Ως πολιτικός, όμως, οφείλω να δεσμευτώ ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, ώστε το σύνολο των φυσικών, ηθικών και πολιτικών αυτουργών αυτού του εγκλήματος, να λογοδοτήσει με βαρύτατες κατηγορίες στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Πηγή: Συνδέσεις ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος