Χρ. Δήμας: Βελτιώνουμε διαρκώς το επίπεδο των αεροδρομίων στη χώρα μας

Τις ενέργειες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως μέρη της συνολικής στρατηγικής της χώρας για τον αεροπορικό κλάδο, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των υποδομών και των υπηρεσιών των αεροδρομίων, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο 35ο ACI EUROPE, Annual Congress and General Assembly, που διοργανώνεται στη χώρα μας από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, που αφορούν το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της αεροναυτιλίας, αλλά και αυτές που προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσει στο μέλλον και αφορούν:

– Τη διαχείριση υψηλής εναέριας κυκλοφορίας.

– Την ανθεκτικότητα των αεροπορικών υποδομών και προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες.

– Την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

– Τις γεωπολιτικές κρίσεις.

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Ελλάδα καταγράφει μια αλματώδη αύξηση στην κίνηση των αεροπορικών επιβατών τα τελευταία χρόνια, με άνοδο 6,1% στην επιβατική κίνηση και 3,2% στις κινήσεις αεροσκαφών το πρώτο δίμηνο του έτους. Επιμέρους αναφορά έκανε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, όπου η αύξηση της κίνησης τον Φεβρουάριο ήταν 30%. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την πρόοδο στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε την πιστοποίηση 10 κρατικών αεροδρομίων με βάση τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας. Επιπρόσθετα, περιέγραψε το επενδυτικό πλάνο της ΥΠΑ για τον εκσυγχρονισμό της αεροναυτιλίας, προϋπολογισμού 313 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2025-2029, καθώς και για την ενίσχυση του προσωπικού της.

Όπως δήλωσε «περιλαμβάνονται 10 κομβικά έργα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, συστήματα τηλεπικοινωνιών και ραδιοβοηθήματα, πομποδέκτες, νέα συστήματα radar και το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας.

Όσον αφορά στο προσωπικό, η Υπηρεσία ενισχύθηκε και θα συνεχίσει να ενισχύεται τα επόμενα χρόνια με προσωπικό σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, μέσω του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε, κατά τα πρότυπα του προγράμματος FEAST του EUROCONTROL».

Ο κ. Δήμας τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αναφέροντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας μέσω του κοινοτικού σχεδίου «Fit for 55» και τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή των υποδομών στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ όλων των μερών της αεροπορικής κοινότητας, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εθνικών και διεθνών θεσμών, για την επίτευξη υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα καταβάλλει μια εντατική προσπάθεια να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αεροναυτιλίας και ταυτόχρονα, να διατηρεί τον ρόλο της ως ένας κόμβος σταθερότητας και αξιοπιστίας στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Δήμας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος