Χάος στους δρόμους – «Μάστιγα» οι παρασύρσεις πεζών (video)          

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει τα τροχαία στην Αττική. Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα τρίχρονο κοριτσάκι που παρσύρθηκε το πρωί της Πέμπτης 1/6 από μοτοσυκλέτα στην Κηφισίας, στο ύψος του Χαλανδρίου, όταν, μαζί με την 70χρονη οικιακή βοηθό της οικογένειας, προσπαθούσαν να διασχίσουν κάθετα το δρόμο. Λίγες ώρες νωρίτερα, αργά μετά τα μεσάνυχτα, ένας 50χρονος είχε χάσει τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε από ΙΧ στην Αλεξάνδρας.

Οδηγοί και πεζοί, ο ένας αφήνει την τύχη του στον άλλο. Οι μεν αδιαφορούν για το ποιος περνάει, οι δε περνούν ανάμεσα σε οχήματα [01.01.18], ακόμη και με κόκκινο.

Η κάμερα της ΕΡΤ έκανε αυτοψία στους δρόμους της Αθήνας καταγράφοντας το χάος που επικρατεί. Ο Έλληνας οδηγός δεν προσέχει, έχει το μυαλό του αλλού και λίγο τα μηχανάκια λίγο τα αυτοκίνητο είναι κίνδυνος θάνατος για τους πεζούς

Ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, εκπαιδευτής οδικής συμπεριφοράς, αναφέρει πως: «νομίζουμε ότι πάμε πιο αργά βασικά δεν έχουμε γνώση του αντικειμένου, έχουμε άγνοια και το χειρότερο άγνοια της άγνοιας, με 40χλμ 50 μπορούμε να σκοτώσουμε κάποιον μέσα στον αστικό ιστό ακόμα και να σκοτωθούμε».

Μια εικόνα που βλέπουμε καθημερινά στις διαβάσεις είναι παρκαρισμένα οχήματα αλλά και άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν την διέλευση των πεζών.

Έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα και δεν τηρείται η ανοιχτή διέλευση ώστε να μπορεί κάποιος να διέρχεται με αμαξίδιο.

Στο εξωτερικό είναι δεδομένο πως ο οδηγός θα σταματήσει στην διάβαση, στην Ελλάδα όμως ο πεζός μόλις βρει ευκαιρία τρέχει πολλές φορές θέτοντας με κίνδυνο τη ζωή του.

Σε κάποια σημεία δε φαίνεται ότι υπάρχουν γραμμές για τους πεζούς και τρέχουν τα αυτοκίνητα, βλέπουν ανθρώπους ανάπηρους με μπαστούνια και δεν σταματάνε.

Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης: «μόνο σε περίπτωση που υπάρχει διάβαση πεζών και σε φανάρι είναι υποχρεωμένος ένας οδηγός να σταματήσει και στο συγκεκριμένο σημείο είναι υποχρεωμένος να περάσει και ο πεζός».

Το όριο ταχύτητας στον αστικό ιστό είναι τα 50χλμ την ώρα ενώ σε πολλές περιοχές έχει ήδη μειωθεί ακόμη και στα 30.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, οι πεζοί που πέφτουν θύματα τροχαίων έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα: Μόνο το 2022, 105 άνθρωποι παρασύρθηκαν και έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 1.648 τραυματίστηκαν.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Ελένη Μπουγά, Βαλερία Δολαψάκη, Ηλίας Κούκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος