Ξάνθη – Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα “στον άξονα των τριών ηπείρων”

«Μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και ανυπομονούμε να φέρουμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδ προωθώντας την ασφάλεια στην κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, από το πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, όπου διεξήχθη η τελευταία φάση της άσκησης Immediate Response- Kένταυρος 21 (τμήμα της DEFENDER-Europe 21), με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων.

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού δεν υπάρχει όριο για το τι μπορούμε να καταφέρουμε και ως αποτέλεσμα αυτού τόσο η περιοχή μας όσο και η Συμμαχία μας είναι πιο ασφαλείς», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα κρίσιμη τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας “στον άξονα των τριών ηπείρων”.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της άσκησης που διεξήχθη στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η DEFENDER-Europe 21 «χρησιμοποιεί βασικές χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που γεφυρώνουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, προβάλλοντας την κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας στον άξονα τριών ηπείρων», σημείωσε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες, το λιμάνι των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εξοπλισμού στην Ευρώπη αλλά και μία από τις τέσσερις χώρες που φιλοξενούν κέντρο logistics για την άσκηση.

«Αυτά», υπογράμμισε, «καταδεικνύουν σαφώς τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και το κρίσιμο πλεονέκτημα που αντιπροσωπεύει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης».

Είναι η τρίτη φορά που το πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης χρησιμοποιείται για διμερή και πολυμερή εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο και, όπως υπενθύμισε ο πρέσβης, εδώ πραγματοποιήθηκε τόσο η Hellenic Tank Challenge το περασμένο φθινόπωρο όσο και η Thracian Cooperation, την άνοιξη.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τη χώρα μας και τις ΗΠΑ, με συνεισφορά στον τομέα της διοικητικής μέριμνας και από τη Μεγάλη Βρετανία. Διεξάγεται από τη Δευτέρα 17 έως την Τρίτη 25 Μαΐου.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διαπίστωσε το άριστο επίπεδο συνεργασίας και την εξαιρετική απόδοση της διαλειτουργικότητας στο προσωπικό, τις διαδικασίες και τα μέσα, με στόχο την αποτροπή και την επίδειξη της σκληρής ισχύος που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

“Η Ελλάδα, λόγω της αναμφίβολης γεωστρατηγικής της υπεροχής, αποτελεί διαχρονικά χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, εφαρμόζοντας μια αμυντική και εξωτερική πολιτική αταλάντευτων αρχών και θέσεων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο και τις ισότιμες διμερείς σχέσεις. Η χώρα μας θα συνιστά τον ισχυρότερο πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής”, επεσήμανε νωρίτερα ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος