Χ. Μπούρας (Πρύτανης Παν. Πάτρας) στο Πρώτο: Όποιος φοβάται δεν πρέπει να γίνει πρύτανης (audio)

«Δεν αρκεί να καταγγείλεις, πρέπει και να απομονώνεις. Να πω τι εννοώ. Αύριο στο δικαστήριο έχει τη δίκη για την επίθεση στον κύριο Μπουραντώνη. Θα είναι ενδιαφέρον να δω ποιοι θα υπερασπιστούν αυτούς που έκαναν αυτή την ενέργεια» επισήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου, σχετικά με την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων και τα μέτρα προκρίνει η κυβέρνηση.

Απαντώντας στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι εξίσου ενδιαφέρον θα είναι και το ποιοι πρυτάνεις θα είναι δίπλα στον πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Μπούρας τόνισε «συμφωνώ απόλυτα. Γιατί ακούω και διάφορα περί φόβου και τέτοια. Όποιος φοβάται, δεν πρέπει να γίνει πρύτανης.

Και ο ίδιος έχει δεχθεί επιθέσεις σημείωσε, λέγοντας ωστόσο ότι δεν φοβάται. «Ξέρετε γιατί δεν φοβάμαι; Η βία ασκείται από αυτούς που δεν έχουν επιχειρήματα και είναι κρίμα γιατί είναι νέα παιδιά. Συζητώ μαζί τους, τους λέω ότι είναι σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί στο πανεπιστήμιο που υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο να βάζουμε κανόνες και να επιτρέπουμε μόνο κάποιες φωνές. Εγώ όσο είμαι πρύτανης θα επιτρέπω όλες τις φωνές που σέβονται τη διαφορετικότητα» υπογράμμισε ο κ. Μπούρας.

«Εγώ υπερασπίζομαι τη φωτεινή πλευρά του Πανεπιστημίου. Πόσοι από την Ελλάδα ξέρουν ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν είναι επαρχιακό πανεπιστήμιο, αλλά ένα από τα χίλια καλύτερα στον κόσμο; Ξέρετε ότι είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο στη χώρα που λειτουργούμε προπτυχιακό πρόγραμμα στην Κίνα; Συνάδελφοί μου, έχουμε δημιουργήσει εκεί ένα παράρτημα και κάνουμε μαθήματα; Εμάς μας είχε καλέσει μεταξύ λίγων πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο πρόεδρος Μακρόν σε μία μεγάλη εκδήλωση στο Παρίσι για το μέλλον της εκπαίδευσης. Εμείς για αυτό δουλεύουμε. Και απομονώνουμε» συμπλήρωσε.

Όλα τα πανεπιστήμια δεν είναι ίδια, σημείωσε ο κ. Μπούρας, λέγοντας πως στο Πανεπιστήμιο Πατρών οι πανεπιστημιουπόλεις βρίσκονται εκτός του οικιστικού ιστού, γεγονός που διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με το να ήταν μέσα στην πόλη. «Και επίσης θέλω να σας αναφέρω ότι όλοι έχουμε ευθύνες. Πρώτα πρώτα οι πρυτάνεις, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να σέβονται το νόμο και το Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία» προσέθεσε.
«Εγώ θέλω να μιλήσω για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Εμείς ξεκινήσαμε από το 2016 και περιφράξαμε τις πανεπιστημιουπόλεις, που δεν είχαν καν περίφραξη. Αξιοποιήσαμε την έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε από την κυρία Κεραμέως και αυτό που κάναμε ήταν να βάλουμε ελεγχόμενη πρόσβαση στα κτίρια και στη συνέχεια με δικούς μας πόρους, εννοώ από τα έσοδα της Επιτροπής Ερευνών προσλάβαμε 12 φύλακες και από τον τακτικό προϋπολογισμό έχουμε προσλάβει και μια ιδιωτική εταιρεία και αυτό σημαίνει ότι σε 8 ώρες βάρδιες όλο το 24ωρο, 6-8 φύλακες περιπολούν μαζί με δύο εποχούμενοι αυτοκίνητα στην τεράστια πανεπιστημιούπολη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για εμάς, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, είναι τα εξής δύο. Ένας καταυλισμός Ρομά, εκτός πανεπιστημιούπολης μάλιστα, που δεν τον ακουμπάει κανένας. Αυτοί μπαίνουν μέσα. Εγώ καλώ την αστυνομία. Τους συλλαμβάνουν και μετά τους αφήνουν. Ξαναμπαίνουν και λοιπά. Και το δεύτερο είναι η κοινωνία. Όταν εμείς περιφράξαμε την πανεπιστημιούπολη από τις επτά πόρτες, αφήσαμε τρεις. Πέρναγαν από μέσα και τώρα τους χάλασε η ιστορία. Κοιτάξτε όμως, όταν η ίδια η κοινωνία απαιτεί φύλαξη και μετά καταγγέλλει τον πρύτανη, υπάρχει ένας παραλογισμός» επισήμανε ο Πρύτανης.


«Ποια είναι η λογική μας. Σεβασμός λοιπόν στο Σύνταγμα και στους νόμους. Συζητάμε με τεράστια υπομονή, αλλά έχουμε και αποφασιστικότητα. (…) Εμείς εκτός από την περίφραξη και όλα αυτά που σας είπα, προχωρήσαμε στην εκκαθάριση των φοιτητικών εστιών. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Γέμιζαν οι φοιτητικές εστίες και πληρώναμε και 600.000 το χρόνο. Μετά από παρεμβάσεις δεν πληρώνουμε τίποτα και έχουμε και 100 δωμάτια άδεια. Και γι’ αυτό καταγγέλθηκα στη Βουλή από κοινοβουλευτικό κόμμα. (…) Υπάρχει μία υποκρισία. Στην εστία του Πανεπιστημίου Πατρών μένουν αυτοί που πληρούν τα κριτήρια. Κάποιοι θέλουν να μένουν όλοι. Εγώ δεν θα παραβιάσω κανέναν νόμο. Τόσο απλά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμένα η αγωνία μου είναι οι 30.000 φοιτητές που μου έχουν εμπιστευθεί οι οικογένειες των παιδιών και γι’ αυτό πασχίζω έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας.

«Θέλω να αναδείξω την υποκρισία που υπάρχει και δεν βοηθούν τις πρυτανικές αρχές, όλες τις πρυτανικές αρχές. Να κάνω μια γενική ερώτηση. Έχετε ακούσει εσείς από το πολιτικό σύστημα μία ρητή καταγγελία των καταλήψεων από όλους; (…) Τα πανεπιστήμια υπηρετούν με ορθολογισμό την επιστημονική γνώση, τα γεγονότα ενάντια στον λαϊκισμό και αυτό σημαίνει ότι μας βάζουν στο στόχαστρο» τόνισε ο κ. Μπούρας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει νομοθεσία και ότι πρέπει να τηρείται.

«Είμαι ξεκάθαρος. Πρέπει να τηρείται από όλους» ανέφερε.

Σχετικά με τον έλεγχο στις εισόδους με τουρνικέ, ο κ. Μπούρας εξέφρασε την άποψη ότι δεν δουλεύει παντού αυτό το σύστημα, με την έννοια ότι δουλεύει μόνο στα κτίρια, καθώς, εξήγησε, στις μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις που μπαίνουν με αυτοκίνητα και με λεωφορεία δεν δουλεύει.
Όσο αφορά στο μέτρο της αναστολής ή και οριστικής απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας, ο κ. Πρύτανης ανέφερε τα εξής.

«Κοιτάξτε, εγώ είμαι οπαδός του ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το τεκμήριο της αθωότητας ένα και δεύτερον, δεν είμαι νομικός να ξέρω αν όλα αυτά γίνονται, Δηλαδή, με μία σύλληψη χωρίς να γίνει κάποιο δικαστήριο στην τακτική δικαιοσύνη, δεν ξέρω αν στέκει νομικά αυτό το πράγμα. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε ανύποπτο χρόνο ένας πρόεδρος έβαλε μία πειθαρχική ποινή με το ισχύον πειθαρχικό σε φοιτητές που παρεκώλυσαν μία γενική συνέλευση. Οι φοιτητές είπαν ότι ασκούν συνδικαλιστική δράση και η ποινή που τους έβαλε είναι να μην συμμετέχουν σε μία εξεταστική. Δεν θέλω να σας πω τι έγινε μετά από κόμματα και βουλευτές στην περιοχή. Πήγαν στα δικαστήρια. Ακούστε το ενδιαφέρον τώρα. Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και στη συνέχεια αθωώθηκαν. (…)
Θέλει μία συνεργασία της Αστυνομίας, του υπουργείου, των πρυτάνεων, της Δικαιοσύνης. Εγώ δεν είμαι νομικός να πω αν το τεκμήριο της αθωότητας θυσιάζεται μπροστά σε αυτό. Υπάρχουν πιο έγκριτοι από εμένα. Αλλά η βάση του προβλήματος είναι ότι η βία είναι σε όλη την κοινωνία, στο σπίτι μας, στις παρέες μας. Πρέπει να το δούμε πιο συνολικά. Δείτε τι γίνεται στα σχολεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας.


 Όπως ανέφερε ο κ. Μπούρας, έχει εφαρμόσει σύστημα ασφαλείας το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως έχει κάνει και ασκήσεις με την Πυροσβεστική, ασκήσεις εκκένωσης κτιρίων, γιατί η ασφάλεια έχει και την Πολιτική Προστασία.

«Κάνουμε τα πάντα και έχουμε μία καλή συνεργασία και με τη Δικαιοσύνη και με την Αστυνομία και με την Πυροσβεστική. Και για να μην πάμε τώρα στο γνωστό θέμα της χρηματοδότησης, εγώ είμαι οπαδός της άποψης, με όσα χρήματα έχεις, κάνεις αυτό που μπορείς. Με παραπάνω χρήματα κάνεις πολύ περισσότερα» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο κ. Μπούρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος