WWF προς Πρωθυπουργό: Να μη συναινέσουμε στην «πράσινη βάφτιση» του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, καλεί την κυβερνητική παράταξη να λάβει καθαρή θέση κατά νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει την κατάταξη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στις «πράσινες επενδύσεις».

Mε την επιστολή καλείται ο πρωθυπουργός να αναλάβει ηγετική πρωτοβουλία προς τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ώστε με την ψήφο τους σε μια σειρά από θεμελιωδώς κρίσιμες ψηφοφορίες να δείξουν ότι σε συνέχεια του κλιματικού νόμου 4936/2022 που μόλις ψηφίστηκε, η κυβέρνηση δεν θα μείνει στα λόγια, αλλά θα δώσει την απαραίτητη πολιτική κατεύθυνση ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει την απαράδεκτη αυτή πρόταση.

Το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης σχεδιάστηκε ως κύριο εργαλείο για να καθοδηγήσει τις ιδιωτικές αγορές προς τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Υποκύπτοντας σε έντονες πιέσεις,όπως αναφέρει το WWF Ελλάς, η Επιτροπή τελικά συμπεριέλαβε στην πρότασή της για «συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη» την ταξινόμηση του αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις.

WWF προς Πρωθυπουργό: Να μη συναινέσουμε στην «πράσινη βάφτιση» του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας

Με τον τρόπο αυτόν, σημειώνει η οργάνωση, θα αποπροσανατολιστούν προς κλιματικά και περιβαλλοντικά καταστροφικές τεχνολογίες κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε να ενισχύσουν νέες και καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες. Εάν αυτή η πράξη εγκριθεί, δεν θα επιβραδυνθεί απλώς η πορεία της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα, αλλά θα υπονομευθεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών.

Οι ευρωβουλευτές, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαραίτητο να απορρίψουν κάθε προσπάθεια αμαύρωσης με περιβαλλοντικά άσχετη επιχειρηματολογία μιας απόφασης που πρέπει να βασίζεται σε στιβαρή επιστημονική θεμελίωση για το ποια σχέδια και δραστηριότητες είναι πραγματικά πράσινες, τονίζει σε σημείωμά του προς τους Ευρωβουλευτές το WWF Ελλάς.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, η ΜΚΟ θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή εκστρατεία #StopFakeGreen, με στόχο τη δημόσια ενημέρωση για την ιστορικά πρωτοφανή απειλή οπισθοδρόμησης των πράσινων πολιτικών της ΕΕ. Μέσα από αυτήν την ενημερωτική πρωτοβουλία, το WWF θα επισημάνει τις προθέσεις ψήφου των ελληνικών κομμάτων και θα αναγνωρίσει την απόφαση όσων ευρωβουλευτών ασκήσουν βέτο σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης του Κανονισμού Ταξινόμησης και προώθησης ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος