Mε ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων ο Βρετανός τουρίστας που μεταφέρθηκε από τη Νάξο

Ανεμοβλογιά έχει τελικά ο άνδρας από τη Βρετανία, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα ενόσω ήταν στη Νάξο, και όχι ευλογιά των πιθήκων διευκρίνισε το Υπουργείο Υγείας θέτοντας τέλος σε λάθος συναγερμό από συγκεχυμένες πληροφορίες.

Πρόκεται για 30χρονο που μεταφέρθηκε στην Αθήνα σε ειδική κάψουλα, στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν πως ο 30χρονος τουρίστας, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα από τις αρχές της εβδομάδας  έπασχε από ευλογιά των πιθήκων, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Με ενημέρωση του ο ΕΟΔΥ προς το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τους εργαστηριακούς ελέγχους δεν πρόκειται για κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων αλλά για ανεμοβλογιά. Χθες η ΕΡΤ είχε μεταδώσει ότι πιθανότατα το κρούσμα δεν ήταν περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο περιστατικά που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας αφορούν έναν τουρίστα από την Πορτογαλία και το δεύτερο έναν Έλληνα ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Ισπανία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Ρεπορτάζ Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος