«Παράθυρο» επίσπευσης των μέτρων λόγω Όμικρον – Σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα & Πλεύρη

Καλπάζει στη χώρα μας η Όμικρόν, εξέλιξη που κάνει πολύ πιθανό το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τις 3 Ιανουαρίου.

Στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα. Ανάλογα με τις εισηγήσεις της θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νωρίτερα, ή και αν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.

Μία πρόγευση των αποφάσεων έδωσαν ο υπουργός Υγείας μέσω της ΕΡΤ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι οποίοι τόνισαν ότι «ενδεχομένως τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα».

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το «μαύρο» ρεκόρ της Τρίτης με τα 21.657 κρούσματα εκ των οποίων τα 9.882 είναι στην Αττική, επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της ταχείας εξάπλωσής της είναι το ότι στις 14 Δεκεμβρίου είχαν μετρηθεί περίπου 5.700 κρούσματα. Την ημέρα εκείνη είχαν πραγματοποιηθεί 560.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,03%.

Δέκα μέρες μετά, την παραμονή των Χριστουγέννων, σε 100.000 λιγότερα τεστ, είχαμε 7.660 κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 1,70%.

Σήμερα καταγράφηκαν 21.657 κρούσματα σε 556.060 τεστ με τον δείκτη θετικότητας να εκτινάσσεται στο 3,89%.

Με ίδιο αριθμό τεστ στις 14 Δεκεμβρίου και μέσα σε δύο εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε κατά 277,5%.

Σε μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες στην περιοχή της Αττικής το 42,1% των θετικών μοριακων τεστ αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7%.

«Με τη νέα παραλλαγή οι νοσηλείες διαρκούν 48 με 72 ώρες» τονίζει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα μέτρα νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

«Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι τελευταία στιγμή. Υπάρχει μόνο το σκέλος της μουσικής που είχαμε αφήσει ανοιχτό, αλλά από εκεί και πέρα δεν θα υπάρξουν περεταίρω μέτρα συγκριτικά με το ωράριο και την μουσική. Είναι πάντοτε ανοιχτά τα δεδομένα. Όπως κινείται η πανδημία όλα είναι ανοιχτά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η ταχεία εξάπλωση έχει ένα καλό, εκτοπίζει τη Δέλτα που έχει δώσει πολλούς θανάτους.  Είναι λιγότερο επικίνδυνη. Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται επαρκώς» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους με τις ΜΕΘ να μένουν γεμάτες παρά την κάμψη στις εισαγωγές, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αποσυμφόρησή τους από το τέταρτο κύμα.

Η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον επιβάλλει προσοχή στις επαφές και τις συναναστροφές, ενώ τα self test, λένε οι ειδικοί, πρέπει να μπουν στην καθημερινότητά μας. Το 30% των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί χάρη σε αυτά.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 100% στην Αττική, 191% στην Κέρκυρα και 233% στα Ιωάννινα, με τις προβλέψεις των ειδικών να μιλούν για μεγάλη άνοδο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύσκεψη την Τετάρτη υπό Μητσοτάκη με Πλεύρη – Τσιόδρα

«Κλειδώνουν» την Τετάρτη τα αυστηρότερα μέτρα. Όπως ανακοινώθηκε στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με το υπουργείο Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπως γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα.

Κατόπιν, στις 12:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Ειδικών, οι οποίοι αναμένεται να εισηγηθούν αυστηρά μέτρα, άμεσα.

Κατόπιν αυτής της συνεδρίασης αναμένεται να αποφασιστεί αν θα ληφθούν νωρίτερα νέα και αυστηρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προϊδεάσει λέγοντας:

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε» υπογραμμίζοντας πως με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι.

Στα ύψη το «πολιτικό θερμόμετρο» για τη διαχείριση της πανδημίας

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα.

«Με διπλασιασμό των κρουσμάτων σε μία μέρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίζει αμέριμνος τις διακοπές του. Να επιστρέψει σήμερα κιόλας, να αφήσει τις ανοησίες για μεταχρονολογημένα μέτρα και να λάβει άμεσα τα ουσιαστικά μέτρα που τόσο καιρό ζητάμε και εμείς και οι επιστήμονες» αναφέρει στο σχετικό του tweet ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας, όταν δεν πετροβολεί, είτε αναφέρεται σε πράγματα που έχουν γίνει μήνες τώρα είτε επιδίδεται σε ένα μπαράζ μετρολογίας, με αντιφατικές, αποσπασματικές και ανεφάρμοστες, στη δεδομένη πραγματικότητα, ιδέες» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. 

«Για την Ελληνική Κυβέρνηση, οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει, καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις. Οι παλινωδίες αυτές είναι καταστροφικές για την εθνική προσπάθεια» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση ανακυκλώνει τα ίδια μέτρα, συνεχίζει την επικίνδυνη λογική της ατομικής ευθύνης στον κόσμο, επιδίδεται σε ευχολόγια και αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας» σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Οι αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και την ενδεχόμενη επιβολή νέων μέτρων λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των προηγούμενων, εκθέτουν την κυβέρνηση», αναφέρουν από την Ελληνική Λύση.

«Η πρωθυπουργική “απόδραση στην Ήπειρο” την ώρα που οι κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία δεν αντέχουν πλέον ούτε ένα 24ωρο, συμβολίζει ότι κάτι πάει στραβά με αυτή την κυβέρνηση» τονίζουν από το Μέρα25.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου – Γεωργία Σκιτζή – Ελίνα Κολύβα – Χαρά Γιαννοπούλου – Μάνια Γκούσιαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος