Βραβείο σε Έλληνα από την αμυντική υπηρεσία των ΗΠΑ – O Κώστας Αλέξης, δημιουργός ρομπότ, μιλά στην ΕΡΤ (video)

Μια σημαντική διάκριση, την απονομή του πρώτου βραβείου από την αμυντική υπηρεσία των ΗΠΑ απέσπασε ο Κώστας Αλέξης, ένας νέος επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο καθηγητής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας μίλησε στην ΕΡΤ για το σπουδαίο αυτό επίτευγμα, τους ρομποτικούς διασώστες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Αλέξης, διευθυντής του εργαστηρίου αυτόνομων ρομπότ στο Νορβηγικό NTNU, αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο της ομάδας Cerberus για την κατασκευή ρομποτικών μηχανημάτων που χαρτογραφούν υπόγεια σπήλαια, χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές και διασώζουν ζωές.

Το ρομποτικό μηχάνημα, σε μέγεθος σκύλου, που κατασκεύασε η ομάδα του κ. Αλέξη κέρδισε στον διαγωνισμό της DARPA.

Η ομάδα CERBERUS, μια διεθνής κοινοπραξία που περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα Ρένο (UNR), το ETH Zurich, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Flyability και τη Sierra Nevada Corporation, ανέπτυξε ένα σύνολο ρομπότ που λειτουργεί αυτόνομα, με τα κύρια συστήματα να είναι τέσσερα συστήματα ANYmal C με πόδια.

Η ομάδα κέρδισε στον τελικό τον διαγωνισμό και σημείωσε 23 πόντους ανιχνεύοντας και εντοπίζοντας σωστά 23 από τα 40 αντικείμενα που είχε τοποθετήσει η DARPA στο περιβάλλον. Το έπαθλο για την 1η θέση ήταν 2.000.000 δολάρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος