Βουλή: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας με την έναρξη της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου (video)

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να καταθέτουν ένσταση αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται την Τετάρτη,  ημέρα κατά την οποία τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει νέες απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

Η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας , θα εξελιχθεί με φυσική παρουσία των βουλευτών σε 12μελείς κύκλους,  όπως ανακοίνωσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης. Αν και ο τελικός κατάλογος δεν έχει ακόμα διανεμηθεί στα κόμματα, κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι οι βουλευτές που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο φτάνουν τους 210 ομιλητές.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι το κόμμα του θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι το κόμμα του καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας, την οποία και κατέθεσε λίγο αργότερα επικαλούμενο το άρθο 22 του Συντάγματος . Και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είπαν, εκ προοιμίου, ότι η πρόταση κατατίθεται αλλά το νομοσχέδιο πρέπει κανονικά να αποσυρθεί.

Να αποσυρθούν τα άρθρα 55 έως 125 (βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου με τις διατάξεις περί «προστασίας της εργασίας») ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, σημειώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του δέχεται διατήρηση μόνο του σκέλους του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην κύρωση των διεθνών συμβάσεων.

Απο τις βασικές εισηγήσεις των κομμάτων  διαμορφώνεται κλιμα σύγκρουσης. Ο εισηγητής της ΝΔ  Κωσταντίνους Μαραβέγιας χαρακτηρισε εμβληματικές τις ρυθμίσεις  του νομοσχεδίοου και “εργατοπατερικά” τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε επίσης  ακραίο αναχρονισμό τις ανακοινώσεις των κομμάτων ότι θα καταργήσουν αυτό το νομοσχέδιο με την αλλαγή διακυβέρνησης. Ο κ. Μαραβέγιας διατύπωσε τη θέση του οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Εργασίας θα αποδειχθούν θετικές για τον κόσμο της εργασίας και εκτίμησε ότι οι συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της 10ης  Ιουνίου δεν ήταν η προσδοκόμενη.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «με το νομοσχέδιο-έκτρωμα. έρχεται τελειωτικό χτύπημα για τον κόσμο της εργασίας». Συμπλήρωσε δε πως  «Το νομοσχέδιο πλήττει τους εργαζόμενους, πλήττει τους νέους ανθρώπους, πλήττει και τους ανέργους», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη μελέτες που αναφέρουν ότι θα χαθούν 40.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, εξατομικεύει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, χτυπάει τον συνδικαλισμό, στοχεύει στη χειραγώγηση των εργατικών σωματείων, χτυπάει την απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, χτυπάει ακόμα και τις πιο ευάλωτες μορφές εργασίας, τους εργαζόμενους δηλαδή μερικής απασχόλησης με τις ευέλικτες μορφές εργασίας και με σπαστό ωράριο.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης  προειδοποίησε ότι με τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για να ικανοποιηθούν χρόνιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και άλλων φορέων, σαρώνονται κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα και θα αλλάξει δραματικά το εργασιακό τοπίο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης  κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «οδοστρωτήρας» για τα εργατικά δικαιώματα και ζήτησε την απόσυρση του έστω και την τελευταία στιγμή.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου  προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο  μας επιστρέφει στην εποχή της “Βιομηχανικής Επανάστασης” δεν θα βοηθήσει ούτε την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ούτε θα θεραπεύσει την οικονομική ανάταση αλλά θα πλήξει περαιτέρω την ελληνική οικογένεια και την εργασία. Εκτίμησε ότι η η Ελλάδα οδηγείται σε μια ζούγκλα εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και θετικές διατάξεις, ιδίως στο μέρος που αυτές αφορούν στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη τόνισε πως είναι ένα νομοσχέδιο που αφήνει τους περισσότερους δυσαρεστημένους και διαπνέεται από την λογική ότι εργαζόμενος και εργοδότης έχουν ίδια δύναμη. Είναι ένα νομοσχέδιο “απεξάρτησης του εργαζόμενου απο τον μισθό του” είπε χαρακτηριστικά.   Αναγνώρισε ωστόσο πως πως υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, όπως οι διατάξεις ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στην εργασία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωσταντόπουλος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος