Βόρεια Εύβοια: Μάχη με το χρόνο για την κατασκευή αντιπλημμυρικών

Προτεραιότητες της επόμενης μέρας: η αποκατάσταση της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι φλόγες και η μείωση των συνεπειών από την απογύμνωση των δασών: Οι αποζημιώσεις πιστώνονται με ταχείς ρυθμούς στους πυρόπληκτους για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ οι καμένες εκτάσεις καθαρίζονται – ώστε σε πρώτη φάση να αρχίσει η κατασκευή των αντιπλημμυρικών και, αμέσως μετά, το μεγάλο έργο της αναδάσωσης – με νέους τύπους δέντρων.

Δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν να κάνουν τις αναγκαίες διανοίξεις πριν από τις βροχές του φθινοπώρου…

«Έχουμε τις πρώτες παρεμβάσεις για τα αντιπλημμυρικά αρχίζουμε να καθαρίζουμε το ποτάμι μέσα από τα καμένα», επισημαίνει η Σμάρω Κολωνιώτη, πρόεδρος της κοινότητας Ασμηνίου.

«Φοβάται ο κόσμος. Εδώ πλημμυρίζαμε και πριν τις πυρκαγιές με λίγες βροχές», αναφέρει η πρόεδρος της κοινότητας Μονοκαρυάς, Κάλλια Καπόλου.

Πρώτος στόχος είναι να επισπευσθούν τα έργα υλοτομίας στις καμένες περιοχές και να καθαριστούν τα επικίνδυνα σημεία, για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση για τις αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις.

«Γίνονται σε πρώτη φάση έργα διάνοιξης όλων των ποταμών των ρεμάτων στις πεδινές αλλά και στις ορεινές κοίτες των ποταμών για να δώσουμε καλύτερη διέξοδο στο νερό για να μην κινδυνέψουν οι οικισμοί μας», δήλωσε ο Γιάννης Κοτζιάς, δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού.

Στη βόρεια Εύβοια βρέθηκε κλιμάκιο πέντε έμπειρων δασολόγων, οι οποίοι μετά την αυτοψία τους επεσήμαναν τα πιο επικίνδυνα σημεία, προκειμένου να κάνουν προσαρμογές και συμπληρώσεις στις υπάρχουσες αντιπλημμυρικές μελέτες των δασαρχείων.

«Είναι μία πραγματική καταστροφή, χειρότερα από αυτό που περίμενα να δω, είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει, συνήθως αντικρίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό που περιμένουμε», τονίζει ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθηγητής Πανεπιστημίου, ειδικός σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Συναντήσαμε σημεία όπου δεν έχει καεί το δάσος, είδαμε ότι υπάρχουν σημεία όπου γίνεται ήδη αναβλάστηση», αναφέρει ο Γρηγόρης Βαρράς, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος.

Οι υλοτόμοι εργάζονται σχεδόν νυχθημερόν, ενώ υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις για την αξιοποίηση στις εργασίες κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές.

Aπό την πλευρά του ο Γιώργος Λάγκας, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος μελετητής, επισημαίνει πως: «Όπου οι κλίσεις του εδάφους είναι μικρότερες από 100%, εκεί θα γίνουν τα λεγόμενα κορμοδέματα, που θα συγκρατήσουν τα πρώτα νερά της βροχής».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, με τον οποίο συζήτησε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μηχανισμό rescEU, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συνέδραμαν αλλά και όλες τις χώρες που συνέβαλαν διμερώς. Είχαμε 23 κράτη παρόντα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Πρόκειται για μία αληθινή έκφραση αλληλεγγύης».

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λενάρτσιτς: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση πυρόσβεσης που συντόνισε ποτέ ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αλλά από την άλλη πλευρά θα ήθελα επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ωφελούμενος αυτού του μηχανισμού. Στην πραγματικότητα, από το 2014, η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασία της ΕΕ 10 φορές, ενώ έχει προσφέρει αρωγή σε 22 περιπτώσεις όταν άλλα κράτη-μέλη ζήτησαν βοήθεια».

Νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισκέφτηκε την έδρα της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, όπου τον υποδέχτηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει πολύ υψηλός –κατηγορίας κινδύνου 4- με τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίζουν να περιπολούν σε δάση και βουνά, χρησιμοποιώντας ακόμα και θερμικές κάμερες για την ανίχνευση ύποπτων ενεργειών.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Δήμητρα Σέκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος