Φυτοπλαγκτόν σε ακτές της Λήμνου – Υπό διερεύνηση τυχόν συσχέτιση με τη βλέννα του Μαρμαρά- Εποχικό φαινόμενο, λέει ο Λιμενάρχης(video)

Με φυτοπλαγκτόν έχουν γεμίσει οι ακτογραμμές στο ανατολικό τμήμα της Λήμνου προκαλώντας ανησυχία σε φορείς, αλιείς και τους κατοίκους. Το φαινόμενο δεν έχει ιδιαίτερη έκταση και ήδη από το Δήμο Λήμνου έχουν ληφθεί δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να αποκλειστεί τυχόν συσχέτιση με τη βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά. Την ίδια ώρα, συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιούν από τις 7:30 το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, προκειμένου να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτεταμένης βλέννας που παρατηρήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός της ημέρας πρόκειται να ακολουθήσει ενημέρωση για το σχέδιο δράσης ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. Δεν θα έλεγα ότι η έκτασή του είναι μεγάλη για αυτό και έγκαιρα θα λάβουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται. Όπως με έχουν ενημερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαλυθεί. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την ίδια ουσία με αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά και εάν είναι βλαπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η βλέννα δεν επηρέασε μόνο τη Θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και ακτές στο βόρειο Αιγαίο αναφέρει το CNN TURK.

Λουόμενοι παρατήρησαν το φαινόμενο στην παραλία του Ρωμέικου Γιαλού, του Θάνους, του Αγίου Σώζοντα και αλλού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Λιμενάρχης Λήμνου, Αρβανίτης Γιώργος, τόνισε ότι το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες της Λήμνου. Με την αύξηση δε, της θερμοκρασίας το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα.

Σημείωσε δε, ότι οι αλιείς είχαν παρατηρήσει την εμφάνισή του πριν από τρεις μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή ανατολικά της Λήμνου παρακολουθείται από σύγχρονο σύστημα τηλεμετρικής καταγραφής της κυκλοφορίας σε μόνιμη και συνεχή βάση.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κ. Βασίλης Ζερβάκης Καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών τόνισε ότι δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τους ίδιους πληθυσμούς φυτοπλαγκτόν με εκείνους στη θάλασσα του Μαρμαρά. Πιθανότατα να υπάρχει συσχέτιση αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις. Από την άλλη οι συνθήκες του καύσωνα επιτείνουν το φαινόμενο που αναμένεται να εξασθενήσει με την έναρξη των μελτεμιών.

Σε ερώτηση εάν είναι ανησυχητικό αυτό το φαινόμενο ο κ. Ζερβάκης απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συχνότητα εμφάνισης αυτών των φαινομένων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος