Βίντεο – Ντοκουμέντο της ΕΡΤ: Η είσοδος στην Ελλάδα απελπισμένων μεταναστών μέσω Έβρου

Array

Με τη διαπίστωση πως οι μεταναστευτικές ροές γίνονται μοχλός πίεσης της Τουρκίας προς την Ελλάδα, τα κυκλώματα των διακινητών εντατικοποιούν τη δράση τους και γίνονται όλο και πιο παράτολμα. Η ΕΡΤ φέρνει στο φως βίντεο – ντοκουμέντο που αποδεικνύει πως με ηλεκτρονικούς χάρτες καθοδηγούν τους μετανάστες ώστε να μπουν στη χώρα μας παρέχοντάς τους και τις απαραίτητες βάρκες για να διασχίσουν τον Έβρο ποταμό.

Στο βίντεο φαίνεται ένας νεαρός μετανάστης με το κινητό του τηλέφωνο να αποτυπώνει τη στιγμή που μαζί με άλλα άτομα επιβιβάζονται στη φουσκωτή βάρκα, στον ποταμό Έβρο, προκειμένου να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ανάμεσα τους βρίσκονται γυναίκες αλλά και ένα παιδί.

Σε δεύτερο βίντεο που αποκαλύπτει η ΕΡΤ, έχουν καταγραφεί έξι μετανάστες, σε μονοπάτι μέσα σε τουρκικό έδαφος που οδηγεί στον ποταμό, όπως καταγγέλλουν, να κουβαλάνε στα χέρια βάρκα την οποία τους έχουν δώσει Τούρκοι διακινητές. Πίσω ακολουθεί και άλλη ομάδα τουλάχιστον 20 μεταναστών. Φορτωμένοι όλοι τσάντες με τα υπάρχοντα τους.

Τα βίντεο εντοπίστηκαν σε κινητά μεταναστών που πέρασαν στη χώρα μας. Βρέθηκαν επίσης χάρτες της Google, στους οποίους είναι σημειωμένες με βέλη οι περιοχές, στις οποίες τους καθοδήγησαν να κινηθούν για να φτάσουν στην ενδοχώρα.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλέον η Τουρκία, πολλές φορές ακόμα και βιαίως, προωθεί τους μετανάστες στην Ελλάδα. Επέλεξε να συγκεντρώνει τους μετανάστες και να τους προωθεί από διάφορα σημεία όχι όλους μαζί, αλλά σε γκρουπ με τους διακινητές μπροστάρηδες και από πίσω τις επίσημες Αρχές, όπως η τουρκική στρατοχωροφυλακή» τόνισε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Πρόκειται για μετανάστες που έχουν πληρώσει αδρά τα κυκλώματα διακινητών. Μόνο τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πολύ μεγάλη κλιμάκωση στις ροές των μεταναστών.

«Μόλις προχθές επιχείρησαν, από τον Έβρο και μόνο, να μπουν στην Ελλάδα 1.500 παράτυποι μετανάστες. Μέσα σε ένα 24ωρο και κυρίως βραδινές ώρες. Οργανωμένα συμφέροντα τους φέρνουν την ίδια χρονική περίοδο. Τις τελευταίες μόλις ημέρες έχουμε συλλάβει 60 διακινητές λαθρεμπορίου ελπίδας» δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όσον αφορά τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως αναμένεται να επεκταθεί μόλις εξασφαλιστεί η μέγιστη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σταματάκης – Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος