Βατόπουλος στην ΕΡΤ για νέα μέτρα: Δεν αποκλείω απολύτως τίποτε – Το “ιδανικό” θα ήταν να πάμε σε περιορισμούς

“Τα μέτρα που πάρθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι στη λογική να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Το “ιδανικό” θα ήταν και μέτρα περιορισμού. Κατανοώ την ισχυρή προσπάθεια της κυβέρνησης να μην πάει σε περιορισμούς, απλώς να επιβάλει μάσκες, αποστάσεις και τον εμβολιασμό. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Δεν αποκλείω απολύτως τίποτε”, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι” ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.

Για το κατά πόσο τα μέτρα που εφαρμόζονται από το Σάββατο είναι ικανά να ανακόψουν το κύμα της πανδημίας διευκρίνισε πως “θα εξαρτηθεί από το πως θα μπορέσει ο καθένας μας να εφαρμόσει μια πολιτική από μόνος του με τη μάσκα του, τις αποστάσεις και τον εμβολιασμό.

Από ένα σημείο και πέρα υπάρχει και η ατομική ευθύνη” σημείωσε και υπογράμμισε “Υπάρχει ένα φόβος, καθώς η απόδοση των νέων μέτρων εξαρτάται εν πολλοίς από τη συμπεριφορά του κόσμου και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορέσει να τα εφαρμόσει. Από εκεί και πέρα θα δούμε στην πορεία εάν θα πρέπει να εφαρμοστούν και περισσότερα μέτρα. Δεν αποκλείω απολύτως τίποτε”

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας της “διαΝΕΟσις”, σύμφωνα με τα οποία, υπάρχει ισχυρό ποσοστό πάνω από 64%, το οποίο απαντά ότι θεωρεί πολύ πιθανό οι μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση της πανδημίας και ταυτόχρονα είναι κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του εμβολιασμού στα μικρά παιδιά, ήταν  κατηγορηματικός:

“Στην Ελλάδα είναι σαφές ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται η πιθανότητα επικράτησης μεταλλάξεων. Επομένως το να λέμε πως δεν εμβολιάζομαι γιατί ίσως επικρατήσει μια μετάλλαξη δεν έχει λογική. Γιατί εάν δεν εμβολιαστώ αυξάνω την πιθανότητα να κυκλοφορούν οι μεταλλάξεις“.

Συμπερασματικά για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής επισήμανε “Από την πλευρά των επιστημόνων έγινε κατανοητό ότι η ανοσία του πληθυσμού θα υπάρξει ούτως ή άλλως. Είτε με εμβολιασμό είτε με νόσο κάποια στιγμή θα ισορροπήσει η ανοσία του πληθυσμού με τον ιό”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος