Βασιλακόπουλος: “Δεν πιέζεται προσώρας το ΕΣΥ – Τεράστια ασπίδα προστασίας το εμβόλιο”

“Όντως δεν υπάρχει αφόρητη πίεση στο Σύστημα Υγείας από την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά εξακολουθούν να χάνονται 30 άνθρωποι σε καθημερινή βάση από επιπλοκές της νόσου και το κεντρικό πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας το “Σωτηρία” ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο Covid, ενώ και άλλα νοσοκομεία της χώρας προσαρμόζονται αναλόγως”, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας. Ως ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο ανέδειξε και τις μακροχρόνιες συνέπειες από την ασθένεια (σύνδρομο Long Covid) ενώ σημείωσε πως “πρέπει να φοράμε μάσκες στον συνωστισμό” για να αποφύγουμε τη μόλυνση από τον ιό. Ωστόσο “αυτό που μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης είναι το εμβόλιο” υπογράμμισε και έκανε σύσταση για την 4η αναμνηστική δόση.

Με δεδομένες τόσες απώλειες ανθρώπων καθημερινά από την Covid-19, συνεχίζει να είναι μία τραγωδία υπογράμμισε. Στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτές οι απώλειες αφορούν ηλικιωμένους σημείωσε αλλά όπως επισήμανε “υπάρχουν και λίγες απώλειες πιο νέων ανθρώπων” ενώ υπενθύμισε πως εξαιτίας της πανδημίας “έχουμε χάσει περίπου 250 Έλληνες κάτω από 39 ετών”.

Μικρή θεωρεί ο καθηγητής τη χρησιμότητα της υποχρεωτικότητας της μάσκας στο super market, καθώς δεν έρχονται σε άμεση επαφή τα άτομα και σημείωσε πως η χρήση της μάσκας απαφίεται στην κρίση του καθένα, σε σχέση με την ηλικία του και τον συγχρωτισμό του με άλλα άτομα.

“Η μάσκα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά αυτό που μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης είναι το εμβόλιο” υπογράμμισε και υπέδειξε να μην αναμένει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο το φθινόπωρο, αλλά ιδίως εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού να σπεύσει να κάνει την τέταρτη αναμνηστική δόση.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος